Banginių ir delfinų išsaugojimo asociacija (WDCS) teigia, jog slapto tyrimo metu paaiškėjo – turizmu besiverčiantys verslininkai ir toliau turistus į salą vilioja patiekalais iš įvairių rūšių banginių mėsos.

Tarptautinė banginių medžioklės komisija per metus leidžia nužudyti tik ribotą skaičių banginių – kad būtų patenkinti čiabuvių poreikiai. WDCS teigimu, jie turi informacijos, jog ne vienas viešbutis ir restoranas – taip pat ir prekybos centras – banginių mėsą atvirai pardavinėja turistams.

Slapto tyrimo rezultatai paskelbti prieš pat kasmetinį Tarptautinės banginių medžioklės komisijos susitikimą, kuris liepą vyks Panamoje. Spėjama, jog jo metu Danija pareikalaus, kad Grenlandijai (tiksliau jos čiabuviams) būtų leista sumedžioti daugiau banginių. WDCS pozicija aiški – salos gyventojai jau dabar sumedžioja daugiau banginių nei jiems reikia.

„Danijos valdžios teiginiai, kad Grenlandijai reikia sumedžioti daugiau banginių, nes tik taip bus patenkinti čiabuvių mitybos ir kultūriniai poreikiai, skamba absurdiškai. Kam iš tikrųjų skirta ta mėsa? Mūsų atliktas tyrimas atskleidė, jog paklausą banginių mėsai didina komercinė rinka, o ne čiabuvių poreikiai“, - tvirtina WDCS vadovas Chrisas Butleris Stroudas.

Bendras WDCS ir Gyvūnų apsaugos instituto atliktas tyrimas atskleidė – 24 iš 31 restorano, kuriame specialistai lankėsi, į kuriuos skambino ar domėjosi jais internate, turistams siūlė patiekalų iš banginių mėsos.

Turistai minėtuose restoranuose ir viešbučiuose gali paskanauti mėsainių su banginių mėsa, užkandžių, skirtų kruizinių laivų keleiviams, makaronų ir Tailando virtuvės patiekalų su banginių mėsa, sušių ir daug kitų valgių. Skaičiuojama, jog kiekvienais metais į Grenlandiją atvykusiems turistams parduodama apie 200 tūkst. patiekalų su banginių mėsa.

WDCS taip pat įspėja, jog bet kuris turistas, bandantis Grenlandijos turguje pirktą banginių mėsą įvežti į Europos Sąjungos ar JAV teritoriją, gali būti sulaikytas ir stoti prieš teismą.

Apačioje – vaizdai iš banginių skerdynių Farerų salose: