Valstybinis dienraštis „New Light of Myanmar" nurodė, kad Rachinų valstijoje, kurioje klesti smurtas tarp vietos budistų ir musulmonų bendruomenių, nuo gegužės 28 dienos iki birželio 14-osios žuvo 50 žmonių, sužeisti dar 54.

Pranešime nenurodoma, ar į šį skaičių įtraukti dešimt musulmonų, kuriuos mirtinai sumušė budistų minia, matyt keršydama už vienos rachinės išžaginimą ir nužudymą, išprovokavusį šią smurto bangą.

Vienas valstijos pareigūnas ketvirtadienį sakė, kad žuvo 29 žmonės - 16 musulmonų ir 13 budistų, tačiau žmogaus teisių organizacijos ir kiti vietos šaltiniai mano, kad aukų atokiuose Rachinų valstijos kaimuose iš tikrųjų gali būti gerokai daugiau.

Valstijos sostinėje Sitvėje šeštadienį padėtis buvo rami, bet įtempta, o „New Light of Myanmar" nurodė, kad saugomo pajėgos praeitą naktį „atkūrinėjo taiką, stabilumą ir saugumą" po neramumų, keliančių didelį iššūkį reformas pradedančiai vykdyti šalies vyriausybei.

Dėl šių neramumų, per kuriuos buvo sudeginti tūkstančiai namų, beveik 32 tūkst. žmonių iš abiejų bendruomenių buvo įkurdinti pabėgėlių stovyklose, įkurtose įvairiose Rachinų valstijos vietose, Sitvės pareigūnai sakė ketvirtadienį.

Viena JT darbuotojų grupė per dviejų dienų vizitą šiame regione matė nuniokotas gyvenvietes. Pasak jų,vien Sitveje apsistojo apie 10 tūkst. pabėgėlių.

Dauguma musulmonų rohingjų, kurie buvo dešimtmečius diskriminuojami, yra žmonės be pilietybės, JT juos laiko viena iš labiausiai persekiojamų etninių mažumų pasaulyje.

JT duomenimis, Mianmare gyvena apie 800 tūkst. rohingjų - daugiausiai Rachinų valstijoje.

Mianmaro vyriausybė rohingjus laiko užsieniečiais, o daugelis gyventojų juos laiko neteisėtais imigrantais iš Bangladešo ir yra priešiškai prieš juos nusiteikę.

Budistai rachinai ir musulmonai rohingjai šiame regione kaltina vieni kitus smurto išpuoliais, per pastarųjų dienų neramumus vietos gyventojai buvo matomi vaikščiojantys gatvėmis apsiginklavę peiliais, kardais ir lazdomis.

Šie neramumai taip pat tapo sudėtinga dilema opozicijos lyderei Aung San Suu Kyi, šiuo metu išvykusiai į istorinę kelionę po Europą. Ji buvo spaudžiama užtarti rohingjus, tačiau toks žingsnis gali supykdyti Mianmare gyventojų daugumą sudarančius budistus.

Ketvirtadienį kalbėdama Ženevoje Nobelio taikos laureatė pažymėjo, kad „reikalinga įstatymo viršenybė", kai buvo paklausta apie šiuos religinius neramumus.