"Įvairiais lygmenimis skubiai priminta, kad Suomija neketina tapti NATO nare, kad apie karines pratybas (suomiai) sprendžia patys ir kad Suomija nevykdo karinio bendradarbiavimo su Gruzija", - aiškino Suomijos ministras straipsnyje, kuris paskelbtas ketvirtadienį Estijos laikraštyje "Postimees".

"Laikydamasi valdančiosios sąjungos programos, Suomija bendradarbiauja su NATO ir neatmeta galimybės siekti NATO narystės. Suomijoje vykstančiose pratybose kariškiai rezervistai mokosi veikti būdami dideliuose daliniuose. Tai puikūs pavyzdžiai, rodantys, kad mūsų rezervo armija veikia", - dėsto A.Stubbas.

Pasak jo, "Suomijos saugumo politikoje nėra jokių slaptų veiklos programų".

"Tačiau, atrodo, kad, Rusijos nuomone, jos egzistuoja. Generolas savo kalboje pateikė kelias prielaidas, viena už kitą keistesnes. Jis net spėja, kad bus keičiamas (Rusijos) kursas griežtesnio link ir kad tai, be Suomijos, palies ir Europą, ir JAV", - tęsia ministras.

Pasak jo, "paradoksas, bet generolo kalba yra palanki tiems, kurie stoja prieš Suomijos gynybos išlaidų mažinimą ir kurie nori NATO narystės".

"Bet būtų viršūnė, jeigu gynybos politikos linija būtų rengiama remiantis viena kalba", - pažymėjo ministras ir pabrėžė, kad "Suomijos tikslas - geri ir normalūs kaimyniški santykiai su Rusija".

"Įstojusi į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO) Rusija taps dar labiau patraukli partnerė ir Suomijai, ir Europos Sąjungai", - įsitikinęs A.Stubbas.

Lankydamasis Suomijoje, N.Makarovas birželio 5 dieną pareiškė, kad Suomijos bendradarbiavimas su NTAO reiškia potencialią grėsmę Rusijos saugumui, ir palinkėjo, kad Helsinkis karinėje sferoje plėtotų glaudesnius santykius su Maskva.