„Birželio 11 dieną vykusiame posėdyje Nobelio fondo direktorių valdyba nustatė, kad Nobelio premija 2012 metais sieks 8 mln. Švedijos kronų (900,8 tūkst. eurų, daugiau kaip 3,1 mln. litų)“, – pranešė fondas.

Nuo 2001 metų kiekvienos premijos laimėtojams atitekdavo po 10 mln. kronų.

„Šis žingsnis buvo būtina priemonė, siekiant ilgalaikėje perspektyvoje nepakenkti kapitalui“, – pažymėjo organizatoriai.

Stokholme įsikūręs fondas skiria prestižines Nobelio medicinos, fizikos, chemijos, literatūros, taikos ir ekonomikos premijas.

Fondo vadovas Larsas Heikenstenas naujienų agentūrai AFP teigė, kad tai buvo sunkus sprendimas.

Tačiau jis pabrėžė, kad „finansų rinkose yra daug neramumo, užklupo krizė, bet to yra priežasčių manyti, kad keletas artimiausių metų gali būti sudėtingi“.

„Manome, kad protinga veikti dabar, kol dar ne per vėlu“, – pridūrė jis.

Nobelio premijos mokamos iš lėšų, kurias testamentu paliko premijų įsteigėjas Alfredas Nobelis.

Anot L. Heikensteno, fondas siekė, kad išlaidos būtų mažesnės už pajamas, kurias atneša investicijos, pastarąjį dešimtmetį to padaryti nesiseka.

„Dabar gyvename laikais, kai sudėtinga iš investicijų gauti tiek pajamų, kiek anksčiau“, – kalbėjo jis ir pastebėjo, kad fondas padidino premijas, kai 10 deš. jiems pavyko daugiau uždirbti.

2000 metais laureatams buvo teikiama 9 mln. kronų prizas, o nuo 1994 metų premija nebuvo mažesnė nei 7 mln. kronų, praneša naujienų agentūra TT.

Įvertinus infliaciją, 8 mln. kronų premijos atitinka tokį patį piniginį lygį kaip 1901 metais, kai jos įteiktos pirmąjį kartą, pripažino L. Heikenstenas. Tuomet premija siekė beveik 150,8 tūkst. kronų.

Fondo ilgalaikis siekis – padidinti premijos dydį, pažymėjo fondo vadovas, tačiau jis pažymėjo, kad svarbu „per daug nenusiraminti“, kai siaučia euro zonos krizė.

„Svarbu įsitikinti, kad ir toliau galėsime teikti premijas“, – kalbėjo L. Heikenstenas. Tačiau jis nemano, kad sumažinus premijos piniginį dydį, sumažės apdovanojimo reikšmė.

„Jo reikšmė visų pirma slypi tame, kad tai unikali premija. Kai sulauksime rudens, kai bus skelbiami laureatai, esu tikras, kad laimėtojai, nepaisant to, bus labai labai laimingi“, – pridūrė jis.