"Iš tikrųjų nesuspėjau perskaityti šio (T.H.Ilveso) įrašo - ir netrokštu to daryti. Tačiau labai krinta į akis, kad mano labai švelnus įrašas tinklaraštyje - kuris buvo ne puolimas prieš Estiją, o tiesiog pastaba, kad jos BVP (bendrasis vidaus produktas) vis dar nepasiekė ikikrizinio lygio - išprovokavo tokį pyktį", - P.Krugmanas, kuris yra JAV dienraščio "The New York Times" skiltininkas, sakė Estijos laikraščiui "Eesti Paevaleht".

Praeitą trečiadienį jis savo tinklaraštyje paskelbė straipsnį "Estijos rapsodija" (Estonian Rhapsody), kuriame rašė: "Kadangi Estija staiga tapo geriausiu pavyzdžiu griežtų taupymo priemonių gynėjams - juk ji priklauso euro zonai ir klesti! - pamaniau, kad būtų naudinga pamatyti, apie ką mes kalbame."

Pateikęs Estijos BVP dinamikos nuo 2007 metų diagramą, P.Krugmanas pakomentavo: "Taigi, baisus - (Didžiosios) depresijos lygio - nuosmukis, lydimas reikšmingo, tačiau vis dar negalutinio atsigavimo. Akivaizdu, (kad tai) geriau nei jokio atsigavimo - bet ar tai gali būti laikoma ekonomikos triumfu?"

Tuo tarpu prezidentas T.H.Ilvesas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį anglų kalba išliejo savo "Twitter" paskyroje pasipiktinimą dėl P.Krugmano straipsnio, nevengdamas aštrių išsireiškimų.

Be kita ko, jis rašė: "Matomai Nobelis prekybos srityje suteikia teisę pamokslauti apie biudžeto reikalus ir vadinti mano šalį "dykviete". Tikriausiai tai susiję su Prinstono ir Kolumbijos priešprieša."

Pastaroji T.H.Ilveso užuomina akivaizdžiai susijusi su faktu, kad jis pats yra baigęs Kolumbijos universitetą, o P.Krugmanas yra Prinstono universiteto ekonomikos profesorius.

"Tačiau taip - ką mes išmanom? Esam tiesiog buki ir kvaili rytų europiečiai. Neapsišvietę. Kada nors mes irgi suprasime. Nostra culpa (Mūsų kaltė - lot.), - tęsė Estijos prezidentas. - "Š...kime ant rytų europiečių: anglų kalbos jie nemoka; jie nereaguos ir toliau darys, ką yra nusprendę bei perrinks vyriausybes, kurios yra atsakingos (už dabartinę padėtį)."

T.H.Ilveso atstovas ketvirtadienį sakė naujienų portalui "Delfi", kad šios "Twiter" žinutės buvo atsakymas P.Krugmanui, siekiant apginti Estijos pastangas. Prezidentas pabrėžė neišsižadantis savo žodžių.

Kai kurie Estijos vyriausybės pareigūnai pareiškė, kad šalies vadovo komentarų tonas yra visiškai pateisinamas.

Ketvirtadienį premjero pareigas einantis gynybos ministras Urmasas Reinsalu spaudos konferencijoje sakė, kad T.H.Ilvesas gana aštriai gynė savo šalį, tačiau turėjo tam akivaizdžių priežasčių.

"Kas dar turėjo tai padaryti, jeigu ne prezidentas?", - klausė jis.

Pasak U.Reinsalu, savo ekonomikos teorijose P.Krugmanas yra padaręs išvadą, kad krizės laikotarpiais valstybė turi stengtis kurti darbo vietas ir subsidijuoti verslą.

"Estijos politika buvo priešinga. Estija elgėsi ne pagal Krugmano teoriją, tačiau šalies ekonomikos augimas atsikūrė, ir tai tapo problema Krugmanui", - aiškino U.Reinsalu.

Tuo tarpu Estijos finansų ministras Jurgenas Ligi sakė, kad P.Krugmanas tapo publicistu ir siekia pateisinti dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos ekonomikos politiką. Ministras pažymėjo, kad dabartinį JAV biudžeto balansą galima prilyginti gilią skolų krizę išgyvenančios Graikijos balansui.

Pasak J.Ligi, P.Krugamano straipsnyje pateikiamas palyginimas tarp Estijos BVP 2007 metais, kai į šalį plūdo pigūs užsienio pinigai, su dabartine padėtimi yra netinkamas.

"Krugmano straipsnis vertas kritikos, ir visiškai pateisinama, kad prezidentas ją išsakė būtent tokiu būdu", - pridūrė jis.

Švedijos Banko premiją ekonomikos srityje Alfredo Nobelio atminimui, populiariai žinomą kaip Nobelio ekonomikos premija, 2008 metais pelnęs P.Krugmanas pernai rudenį išpranašavo, kad Graikijos skolų krizė išplis visoje Europoje ir kad tai ilgainiui gali lemti euro žlugimą.