Dramatiškas lėktuvų praskridimas vainikavo keturias dienas trukusias iškilmes, skirtas karalienės valdymo 60 metų jubiliejui. Priešais rūmus susirinkusi minia monarchę ir jos šeimą sveikino mojuodama Jungtinės Karalystės vėliavėlėmis.

86 metų karalienė vėliau per specialų televizijų transliuotą kreipimąsi į savo karalystę ir Sandraugos šalis sakė, kad šis jubiliejus "buvo patirtis, vertusi kuklintis".

"Mane labai sujaudino tiek daug tūkstančių šeimų, kaimynų ir draugų, kartu švenčiančių tvyrant tokiai linksmai atmosferai, vaizdas", - sakė ji.

"Ir toliau branginsiu nesuskaičiuojamas man šioje šalyje ir visoje Sandraugoje parodytas gerumo apraiškas ir semsiuosi (iš jų) įkvėpimo. Ačiū jums visiems", - pridūrė karalienė.

Tačiau princas Philipas, kuriam netrukus sueis 91 metai ir kuris ištikimai lydėjo karalienę visus jos valdymo metus, pirmadienį dėl šlapimo pūslės infekcijos buvo paguldytas į ligoninę, tad raudona ir aukso spalvomis išpuoštame karališkųjų rūmų balkone jo nebuvo.

Poros jauniausias sūnus princas Edwardas aplankęs tėvą ligoninėje žurnalistams sakė, kad jam jau geriau, bet jis liks ligoninėje dar kelioms dienoms.

Karalienė, nepabūgusi lietaus, su sosto įpėdiniu princu Charlesu, jo žmona Camilla, princu Harry, princu Williamu ir jo žmona Catherine iš balkono mojavo žmonių ir vėliavėlių jūrai.

"Policija mums pasakė, kad (susirinko) 1,5 mln. (žmonių)", - sakė Bakingamo rūmų atstovė.

Minia giedojo šalies himną, o virš galvų praskrido istoriniai Antrojo pasaulinio karo laikų lėktuvai ir Karališkųjų oro pajėgų aukštojo pilotažo "Red Arrows" lėktuvai, kurie danguje paliko raudonos, baltos ir mėlynos spalvų dūmų juostas. Karalienės sargyba paleido šventines salves.

Kiek anksčiau karališkieji asmenys į rūmus nuo parlamento buvo atvežti žirgų traukiamomis karietomis - šią procesiją Londono gatvėse taip pat sveikino tūkstančiai žmonių, kurių daugelis patogias vietas užsiėmė iš anksto ir visą naktį ten stovyklavo, kad tik galėtų akies krašteliu pamatyti karalienę.

Karietas lydėjo pajėgų orkestrai ir daugiau kaip 100 raitų karių tradicinėmis uniformomis. Minioje matėsi plakatai su užrašu "Elizabeth Didžioji".

Philipui susirgus, prie karalienės, kuri vilkėjo kristalais nusėtą mėtų spalvos šilko paltuką, prisidėjo Charlesas ir Camilla.

Princas Harry karietoje važiavo drauge su Williamu ir Catherine, kuri vilkėjo "Alexander McQueen" kreminės spalvos nėrinių suknelę. Jaunieji karališkosios šeimos nariai šypsojosi ir mojo žmonėms. Jiems tai buvo pirmas toks pasivažinėjimas karieta po Williamo ir Catherine vestuvių 2011 metų balandį.

Jill Davies, žilagalvė mokslininkė iš Safolko Rytų Anglijoje, Dauningstrito gatve, kur įsikūrusi ministro pirmininko rezidencija, pro šalį važiuojant karalienei mojavo atsinešta vėliavėle.

"Princas Philipas nesveikuoja, bet jis savo atliko, Dieve, jį laimink, - sakė ji. - Tai buvo fantastiška. Buvau Dauningstrite, tad viską mačiau. Karalienė mojo miniai".

Charlesas jau anksčiau užėmė savo tėvo vietą greta karalienės - per specialias jubiliejaus padėkos pamaldas Šv.Pauliaus katedroje, kuriose dalyvavo politiniai lyderiai, užsienio šalių ambasadoriai ir karališkieji asmenys.