Elizabeth II sekmadienį įlipo į puošnią baržą, iš kurios vadovavo tūkstančio laivų paradui Temzės upėje. Karalienę, kuri buvo užsidėjusi baltą skrybėlę ir užsivilkusi baltos ir sidabrinės spalvų paltą, į baržą nuplukdė jau nebenaudojamos karališkosios jachtos "Britannia" kateris, o tuo metu ją sveikino šimtai tūkstančių krantinėse susirinkusių žmonių.

Jungtinės Karalystės vėliavos iškabintos ir namų upės pakrantėse balkonuose, iš kurių žmonės taip pat stebėjo paradą.

86 metų monarchė įlipo į perdirbtą ekskursijų baržą "Spirit of Chartwell", kuri yra išpuošta gėlėmis iš karališkųjų dvarų ir kur jos jau laukė kiti karališkosios šeimos nariai, tarp jų - princas Williamas su žmona Catherine.

Catherine vilkėjo raudona "Alexander McQueen" suknele, o Williamas, kuris yra antrasis eilėje į britų sostą, ir jo brolis princas Harry vilkėjo karines uniformas.

Šimtai tūkstančių žmonių, "ginkluotų" Jungtinės Karalystės vėliavėlėmis, vilkinčių raudonos, baltos ir mėlynos spalvų drabužius, į sostinę plūdo jau nuo ankstyvo ryto - nepabūgę stipraus vėjo ir lietaus. Jie rinkosi krantinėse ir ant 14 tiltų 11 km ilgio atkarpoje, kuria plaukė viena didžiausių kada nors Temzėje matytų flotilių.

Visoje šalyje karalienės valdymo 60 metų jubiliejų pobūviais paminės dar milijonai žmonių. Jie pasinaudos šia istorine proga - Elizabeth II yra tik antroji monarchė po karalienės Victorios, švenčianti deimantinį valdymo jubiliejų, - suteiktomis dviem laisvomis dienomis.

"Kai ekonomika tokia, kaip tik turime švęsti šią šventę. Tai pakilėja žmones", - sakė 54 metų Kevinas Rogersas, kuris su žmona ir sūnumi atvažiavo iš Pietų Anglijos ir laivų paradą stebėjo nuo Alberto tilto.

Organizatoriai sako, kad sekmadienio paradas buvo didžiausias toks per 350 metų, po karaliaus Karolio II ir jo sutuoktinės Kotrynos Bragansietės surengto spektaklio 1662 metais.

Laivų parado priekyje plaukė barža su varpine ir aštuoniais specialiai išlietais varpais; laivams plaukiant pro šalį skambėjo ir krantinėse esančių bažnyčių varpai.

86 metų karalienė su 90-mečiu sutuoktiniu, princu Philipu, ir kitais karališkosios šeimos nariais, tarp jų - sosto įpėdiniu princu Charlesu, jo vyriausiuoju sūnumi princu Williamu ir jo žmona Kate, plaukė barža "The Spirit of Chartwell".

Parade dalyvavo 102-asis torpedinis kateris, iš kurio sąjungininkų pajėgų vadas generolas Dwightas Eisenhoweris, vėliau tapęs JAV prezidentu, ir britų ministras pirmininkas Winstonas Churchillis apžiūrėjo karo laivus prieš invaziją į nacių okupuotą Prancūziją 1944 metais.

Tarp kitų laivų buvo "Amazon", kuris taip pat dalyvavo karalienės Victorios - Elizabeth II proprosenelės - valdymo deimantinio jubiliejaus iškilmėse 1897 metais, kai britų imperija driekėsi kone per visą pasaulį.