"HAC (Humanitarinių reikalų komisija) nusprendė išsiųsti keturias tarptautines nevyriausybines organizacijas, dirbančias rytų Sudane, nes jos neįvykdė savo planuotų projektų", - pranešė vienas šios institucijos šaltinis, pageidavęs neskelbti jo vardo.

"Taip pat esama trūkumų šiose tarptautinėse nevyriausybinėse organizacijose", - pridūrė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

Pasak šaltinio, Sudanas uždraudė dirbti organizacijos "Save the Children" Švedijos padaliniui, Airijos organizacijai GOAL, vienai Japonijos humanitarinei agentūrai ir dar vienai organizacijai iš Airijos.

"Apie tai nepateikta jokio paaiškinimo", - sakė vienas diplomatinių sluoksnių šaltinis, pridūręs, kad vyriausybė siekia uždrausti šioms organizacijoms veikti rytų Sudane, o ne visoje šalyje.

Šis šaltinis, taip pat pageidavęs likti anonimu, patvirtino, jog šis sprendimas bus taikomas GOAL ir "Save the Children Sweden".

"Jie tai vertina kaip apskritai sudėtingos nevyriausybinių organizacijų padėties, kurią stebėjome (pastaruoju) metu, ženklą", - aiškino jis.

Vienas užsienio pagalbos organizacijų šaltinis sakė, kad jo institucija buvo tarp kelių, kurių Chartumo vyriausybė paprašė nutraukti veiklą Sudano rytuose.

"Taip, tai tiesa. Gavome laišką" ketvirtadienį, pažymėjo jis.

Kitas diplomatinis šaltinis nurodė, kad tarp organizacijų, susijusių su šiuo sprendimu, yra Japonijoje įsikūrusi Pagalbos ir paramos asociacija (AAR).

"HAC atmetė AAR prašymą (leisti) pradėti dirbti rytuose, - sakė jis. - Tai kas kita nei būti išsiųstiems."

Praeitą savaitę organizacijos "Gydytojai be sienų" (Medecins Sans Frontieres, MSF) padalinys Ispanijoje pranešė, kad Sudano vyriausybė sulaikė vaistų siuntas į smurto krečiamą Darfūro regioną, palikdama per 100 tūkst. žmonių be gyvybiškai svarbios medicinos pagalbos.

Jokios vaistų siuntos negalėjo pasiekti Džebel Si regiono nuo pernai rugsėjo, todėl MSF teko sustabdyti veiklą vietos ligoninėje Kaguro mieste, "MSF Spain" misijos Sudane vadovas Olivier Fauritte'as sakė AFP.

"Sudano vyriausybė nenurodė mums jokios aiškios priežasties, neleisdama kroviniams pasiekti Si projekto", - sakė jis, pridurdamas, kad MSF buvo vienintelė medicinos paslaugų teikėja šiame regione.

Komentuodamas panašius veiksmus Mėlynojo Nilo ir Pietų Kordofano valstijose, kuriose pernai buvo aktyviai kovojama su sukilėliais, Sudanas argumentavo, kad griežta užsienio pagalbos organizacijų kontrolė reikalinga dėl saugumo priežasčių.

Jungtinės Tautos (JT) ir kiti veikėjai jau ne vieną mėnesį ragina įleisti pagalbos agentūras į kovos veiksmų zonas Mėlynojo Nilo ir Pietų Kordofano valstijose, taip pat į sukilėlių kontroliuojamus regionus, tinkamai įvertinti žmonių poreikius ir paskirstyti pagalbą, kad nepablogėtų humanitarinė padėtis.