Karalienė švęsti šeštadienį pradės pamėgtose žirgų lenktynėse, prestižinėse "Epsom Derby", o sekmadienį plauks Temze puošnia barža. Prognozuojama, kad upės krantinėse stebėti garlaivių, buksyrų, katerių ir istorinių laivų parado susirinks milijonas žmonių.

Koncertas priešais Bakingamo rūmus, kuriame pasirodys Paulas McCartney ir kitos superžvaigždės, bus pirmadienio renginių kulminacija, o antradienį įvyks pompastiškas paradas Londono gatvėmis.

Be renginių Londone, jubiliejų pobūviais paminės milijonai žmonių visoje šalyje. Jie pasinaudos šia istorine proga suteiktomis dviem laisvomis dienomis.

Šalies vėliavos iškabinėtos gatvėse, parduotuvių vitrinose, o prekybininkai praneša, kad pirkėjai graibsto raudonos, baltos ir mėlynos spalvų vėliavėles ir net jubiliejinius sodų nykštukus.

"Tai šventimas to, ką ji pasiekė per 60 metų, ir, taip pat, institucijos šventimas, - sakė apie karališkąją šeimą rašantis Robertas Jobsonas. - Neformaliau tuo taip pat švenčiama jūsų nacionalinė tapatybė, jūsų nacionalinis pasididžiavimas".

Iškilmės vyks tokiu metu, kai karališkosios šeimos populiarumas yra didžiausias per kelis dešimtmečius - neseniai atliktos apklausos rodo, jog 80 proc. britų nori, kad jų šalis liktų monarchija. Tokį pritarimą galima palyginti tik su 1953 metais, kai vyko karalienės karūnavimas.

Deimantinis jubiliejus, minimas netrukus po pernai įvykusių princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių, tikriausiai dar labiau padidins karališkosios šeimos populiarumą.

Per dabartines iškilmes nesunku pamiršti, kad vos prieš dešimtmetį vaizdas buvo visiškai kitoks - tuomet, per 1997 metų autokatastrofą Paryžiuje žuvus Velso princesei Dianai, buvo juntamas nepalankumas karalienei, ji buvo kritikuojama už tai, kad nedalyvavo visuotinėse gedulo apraiškose.

Galiausiai ji nusilenkė pro šalį vežamam Dianos karstui ir ta akimirka, kaip teigia istorikė Kate Williams, buvo persilaužimo momentas.

Dabar palankumas karalienei yra smarkiai padidėjęs - ir Didžiojoje Britanijoje, ir visoje Sandraugoje, sakė K.Williams, kuri yra parašiusi knygą "Jaunoji Elzbieta: tapimas karaliene" (Young Elizabeth: The Making of our Queen).

"Tai tikrai gana neįtikima, kai pagalvoji, kokia ypatingai nepopuliari ji buvo mirus Dianai. Tų žmonių, ... kurie buvo abejingi arba jautė, kad Windsorai visai nebeteko prasmės ir jų reikia atsisakyti, kiekis - visa tai pasikeitė, - sakė K.Williams. - Atrodo, kad visa Britanija pirmąjį birželio savaitgalį išeis į gatves".

Viso šio šurmulio centre yra 86 metų moteris, kuri jau yra prosenelė ir kuri 1952 metais lankėsi Kenijoje, kai vieną rytą buvo prižadinta ir iš savo vyro princo Philipo išgirdo, kad jos 56 metų tėvas, karalius George'as VI (Jurgis VI) mirė, o ji tapo karaliene.

Jos karūnavimas įvyko daugiau nei po metų, 1953-iųjų birželio 2 dieną, Vestminsterio abatijoje. Jai tuo metu buvo vos 25-eri.

Tuo metu Britanijos ministras pirmininkas buvo Winstonas Churchillis, neseniai nepriklausomybę paskelbusiai Indijai vadovavo Jawaharlalas Nehru, o britai dar valdė didžiules Afrikos ir Azijos teritorijas.

Per pastaruosius šešis dešimtmečius karalienė apsilankė 116-oje valstybių, bet šiais, jubiliejiniais metais, drauge su vyru princu Philipu dėl savo garbingo amžiaus keliones po Sandraugą patikėjo vaikams.

Philipas, kuriam po savaitės sueis 91 metai, jau pasveiko po skubios širdies operacijos, kuri jam buvo atlikta gruodžio mėnesį, ir be apribojimų turi vaidinti savo vaidmenį jubiliejaus iškilmėse.