Kalbėdamas JAV laivyno akademijoje, L. Panetta pareiškė, jog JAV ateitis priklauso nuo saugumo užtikrinimo Vakarų Ramiojo ir Indijos vandenynų teritorijose.

Amerika – jūrinė valstybė, ir mes grįžtame prie savo šaknų“, - sakė JAV gynybos sekretorius.

L. Panetta vyks į Vietnamą, Indiją ir Singapūrą, kur vyks viršūnių susitikimas saugumo klausimais.

Kalbėdamas laivyno akademijos absolventams Anapolyje, antradienį JAV gynybos sekretorius sakė, jog JAV privalo stiprinti dabartinius santykius su Japonija, Pietų Korėja, Australija ir Filipinais bei „ieškoti tvirtos partnerystės“ galimybių su Pietryčių Azijos šalimis.

„Viena iš svarbiausių užduočių, kurias atlikti reiks mūsų kartai – užtikrinti tvarią ir nuolat augančią Amerikos įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno vandenyse“, - kalbėjo L. Panetta.

Pentagono vadovas taip pat kalbėjo apie poreikį „stiprinti bendradarbiavimą su Kinija gynybos klausimais, net jeigu šios šalies kariuomenė ir „auganti bei nuolat modernizuojama“.

„Privalome išlikti budrūs. Turime būti stiprūs. Būti pasiruošę bet kokiam iššūkiui“, - perspėja L. Panetta.

Tačiau, pridūrė Pentagono vadovas, taip pat labai svarbu plėtoti naujos kartos bendradarbiavimą su Kinija gynybos srityje – abi minėtosios šalys privalo „dalintis saugumo problemų našta ir taip užtikrinti taiką ne tik Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, bet ir visame pasaulyje“.