T.Blairas, vadovavęs Jungtinės Karalystės vyriausybei 1997-2007 metais, sakė baiminęsis, jog tokios kovos mastas taptų tokiu dideliu, jog jo leiboristų ministrų kabinetui neliktų laiko kitiems darbams.

59 metų politikas davė parodymus vadinamajam Levesono tyrimui dėl spaudos kultūros, praktikos ir etikos, kuriame daug dėmesio skiriama politikų ir žiniasklaidos ryšiams.

Pasak buvusio premjero, didžiausia Britanijos spaudos problema - išblukusios linijos tarp naujienų ir komentarų kai kuriuose laikraščiuose, kuriuose naujienų pateikimas virsta nebe įprasta žurnalistika, o "politinės galios instrumentu".

"Išties tenka bijoti šios jėgos, nukreiptos į tave, - sakė T.Blairas. - Priėmiau strateginį sprendimą: tai nėra problema, kurios aš ketinu imtis."

"Prioritetai buvo sudėlioti štai taip: stengiausi nuveikti daug dalykų, kuriais tikėjau, - dėl šalies, Leiboristų partijos ir taip toliau, - pridūrė buvęs vyriausybės vadovas. - Vadovaudamasis savo nuomone - teisinga ar klaidinga - šiomis aplinkybėmis tariau: "Taip, nusprendžiau, ką ketinu kažką daryti su žiniasklaida ir pakeisti įstatymą, susijusį su žiniasklaida."

"Mano, nuomone, tam būtų reikėję mesti visas pajėgas. Tai turėtų būti absoliučiai didžiulė konfrontacija. Kaina, kurią būtų tekę sumokėti - nustumti į šalį daug dalykų, kurie man rūpėjo labiau", - aiškino T.Blairas, pateikdamas kaip argumentą kai kurias savo įvykdytas reformas.

T.Blairas sakė, kad du įtakingiausi laikraščiai buvo dienraštis "The Sun" ir dešiniosios pakraipos "Daily Mail".

"Jeigu susipykdavai su "Daily Mail", tapdavai "visuotinio puolimo" taikiniu", - buvęs vyriausybės vadovas sakė tyrėjams, pridūręs, kad jo šeima ir jam artimi žmonės nukentėjo nuo tokio elgesio.

Pirmadienį ekspremjeras buvo apklaustas žiniasklaidos etikos tyrimo komisijos, įsteigtos dėl telefoninio šnipinėjimo verslo magnato Ruperto Murdocho žiniasklaidos imperijoje "News Corp."

T.Blairas, kuris vadovavo Jungtinės Karalystės vyriausybei 1997-2007 metais, yra vieno iš šio įtakingo žiniasklaidos magnato vaikų krikštatėvis.

Kai kurie buvę premjero kolegos teigė, kad T.Blairas ir jo buvusi Leiboristų partija buvo pernelyg artima R.Murdochui ir jo žiniasklaidos imperijai.

T.Blairas duodamas parodymus tvirtino, kad aukšto rango politikai "neišvengiamai" užmezga "glaudžius ryšius" su įtakingais "žiniasklaidos veikėjais".

"Taip visada būdavo ir visada bus", - sakė jis.

Buvęs premjeras pridūrė, kad "tiesą sakant, būtų keista, jeigu tarp aukštų politikų ir aukštų žurnalistų tokių santykių nebūtų".

T.Blairo pasirodymas pradėjo svarbią savaitę vieno teisėjo vadovaujamos komisijos darbe.

Keli aukšto rangos politikai jau davė parodymus tyrime, pradėtame pernai dėl telefoninio šnipinėjimo skandalo, kilusio paaiškėjus, kad R.Murdochui priklausantis bulvarinis laikraštis "News of the World" reguliariai šnipinėdavo visuomenės veikėjų ir nusikaltimų aukų balso pašto žinutes.

Komisijos pirmininkas teisėjas Brianas Levesonas aiškinasi, ar Britanijos politikai nesugebėjo pažaboti šios neteisėtos veiklos, nes buvo pernelyg artimi šalies žiniasklaidai - arba bijojo ją užrūstinti.

Dabartiniai ministrai, tarp jų kultūros sekretorius Jeremy Huntas, švietimo ministras Michaelas Gove'as ir vidaus reikalų sekretorė Theresa May taip pat stos prieš tyrėjus šią savaitę.