Manmohanas Singhas, tapęs pirmuoju Indijos vyriausybės vadovu, aplankiusiu Mianmarą per pastaruosius 25 metus, buvo pasitiktas garbės sargybos rikiuotės, kai atvyko susitikti su prezidentu Theinu Seinu sostinėje Neipide.

Daug energetikos išteklių suvartojanti Indija tikisi sudaryti keletą sutarčių su kaimynine valstybe, kai Mianmaras ėmėsi dramatiškų reformų, padėjusių nutraukti jo tarptautinę izoliaciją.

M.Singhas antradienį išvyks į pagrindinį šalies miestą Jangoną, kur susitiks su opozicijos lydere Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), o šis žingsnis laikomas ženklu, jog Indija nori pataisyti santykius su šia veterane aktyviste.

Delis anksčiau ištikimai palaikė šią demokratijos šauklę, tačiau pakeitė savo poziciją praeito amžiaus 10-ojo dešimtmečio viduryje, mėgindamas labiau suartėti su Mianmaru ir užsitraukęs tarptautinės bendruomenės kritiką dėl ryčių su buvusia chunta.

Indija teisino savo poziciją, atkreipdama dėmesį į dramatiškas reformas, kurių neseniai ėmėsi pusiau civilinis Mianmaro režimas, įskaitant sudarytą galimybę Aung San Suu Kyi patekti į parlamentą per balandį vykusius papildomus rinkimus.

M.Singhas tapo dar vienu aukšto lygio svečiu Mianmare, tarptautinei bendruomenei pradėjus švelninti sankcijas ir didėjant viltims, kad ši neturtinga šalis gali tapti didele dar neatrasta rinka.

Vienas Indijos diplomatas, nepanoręs viešinti savo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, kad per derybas pirmadienį planuojama pasirašyti apie 12 sutarčių.

Manoma, kad M.Singhas siekia padidinti Indijos įtaką Mianmare, kuris po pusę šimtmečio trukusio kariškių valdymo tapo labai priklausomas nuo Kinijos investicijų ir politinio palaikymo.

Indijos remiami infrastruktūros projektai šioje šalyje, įskaitant prie Bengalijos įlankos esančio Sitvės uosto plėtrą, tačiau Delio įtakos stiprėjimas Mianmare yra lėtesnis nei Pekino, kuris čia vykdo kelis didelius energetikos projektus.

"Indija atrodo šiek tiek vangokai reaguojanti į reformas Mianmare, lyginant su entuziazmu, kurį parodė daugelis kitų pasaulio lyderių", - sakė analitinio centro "IHS Global Insight" vyriausiasis ekonomistas Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Rajivas Biswasas.

Kaip rodo IHS duomenys, Kinija pernai pirmavo pagal investicijas Mianmare, pažadėjusi skirti šiai šaliai 8,3 mlrd. JAV dolerių, o Indija teužima 13-ąją vietą, įsipareigojusi investuoti 189 mln. dolerių.

Indijos prekybos su Mianmaru metinės apyvarta 2010 metais buvo 1,2 mlrd. JAV dolerių - gerokai mažiau negu tarp Mianmaro ir Kinijos, kuri tuomet siekė 4,4 mlrd. dolerių.