Pirmą kartą J-20 išbandė 2011 m. sausį. Tada informacija apie bandomąjį skrydį nutekėjo iš neoficialių šaltinių Kinijoje. Valdžia patvirtino informaciją tik po kelių parų.

Specialistų nuomone, J-20 – konkurentas amerikiečių naikintuvui „F-22 Raptor“, vieninteliam pasaulyje penktos karto naikintuvui, nematomam priešininkų radarams, kuris jau gaminamas. Be to, Vakaruose manoma, kad kinų ir amerikiečių lėktuvai įtartinai panašūs.

Manoma, kad kinai gavo naujausių aviacijos technologijų (taip pat ir „stealth“ technologiją, leidžiančią būti nepastebėtiems radarų) iš pavogtų schemų iš JAV arba iš Rusijos. Įtartinas ir faktas, kad Kinija labai greitai sukūrė naikintuvą ir ėmėsi jį išbandyti. Anksčiau Pekine kalbėta, kad naikintuvą pagamins ne anksčiau 2017 m., o Amerikoje tikėtasi pirmą kinų naikintuvą išvysti 2020 m. ar dar vėliau.

Pagal vieną versiją, kuriant J-20 kinai galėjo nukopijuoti „stealth“ technologiją nuo amerikiečių F-117, 1999 m. sudužusio Serbijoje. Gali būti, kad nuolaužas nupirko iš vietos ūkininkų.

Kinai kategoriškai neigia, kad sukūrė naikintuvą pagal svetimas technologijas, ir tikina, kad tai išimtinai savų darbuotojų ir inžinierių nuopelnas. Taip teigia ir kinų pilotai bandytojai – vienas pasakojo, kad kai kurios techninės J-20 ypatybės – tikras šalies techninis proveržis.

Tiesa, į J-20 įmontuoti importuoti rusiški varikliai. Tad kol kinai nesukurs savo analogo, naujausi naikintuvai nebus masiškai gaminami.

Kodėl amerikiečius gąsdina kinų penktos kartos naikintuvas

Vis tik nematomo priešininkų radarams kinų naikintuvo sukūrimas bei kiti kariniai bandymai kelia amerikiečiams nerimą. Jie mano, kad pernai kariniams tikslams Kinija išleido 180 mlrd. dolerių (490 mlrd. Lt). Tai gerokai viršija oficialius šių metų karinio biudžeto skaičius. Oficialus karinis biudžetas – 160 mlrd. dolerių (436 mlrd. Lt), rašo Rusijos laikraštis „Nezavisimaja gazeta“.

Visų pirma, Vašingtonui kelia nerimą rimta konkurencija, ypač turint omenyje „F-22 Raptor“ problemas. Primename, jog neseniai JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta nurodė apriboti šio brangiausios amerikiečių naikintuvo eksploatavimą, nes paaiškėjo, jog dėl deguonies generavimo defekto pilotai lėtai nuodijami.