Sergejus Riabkovas kalbėjosi su žurnalistais lėktuve, skrisdamas namo iš "Didžiojo aštuoneto" (G-8) viršūnių susitikimo Kemp Deivide netoli Vašingtono, kur šio klubo šalių lyderiai parodė pasirengimą šią vasarą imti naudoti nenumatytiems atvejams sukauptas naftos atsargas, jeigu griežtesnės naujos sankcijos Iranui sutrikdytų tiekimą.

"Tai - vienas iš daugelio įvairių signalų, ateinančių iš įvairių šaltinių (ir rodančių), kad karinis pasirinkimas yra laikomas realistišku ir galimu, - sakė jis. - Gauname signalų - ir viešais, ir žvalgybos kanalais - kad šis pasirinkimas dabar kai kuriose sostinėse apžvelgiamas kaip labiau pritaikomas šioje situacijoje."

"Mes tuo labai susirūpinę. Nenorime, kad regionas ir pasaulis nusiristų į ... naujus padalijimus ir piktus politinius ginčus", - pridūrė S.Riabkovas.

Vakarų šalys įtaria, kad Irano branduolinės programos tikslas yra pasigaminti branduolinę bombą, bet Teheranas šiuos kaltinimus neigia.

Rusija kategoriškai ragino Vakarų šalis nepulti Irano jo branduolinei programai neutralizuoti ir sakė, kad grasinimai tik paskatintų Teheraną kurti tokius ginklus.

S.Riabkovas atmetė užuominas, jog Rusija, kuri yra didžiausia naftos eksportuotoja pasaulyje, siekia išlaikyti įtampą dėl Irano, kad turėtų naudos iš didesnių naftos kainų pasaulio rinkose.

"Tai būtų supaprastinimas ir galbūt net tyčinis Maskvos pozicijos iškraipymas – (siekiant paskatinti) tikėti, jog vadovaudamiesi kažkokiais laukiniais, egoistiniais sumetimais norime, kad nafta kainuotų 200 dolerių už barelį", - sakė S.Riabkovas.

Pasak jo, Rusija nori išlaikyti naftos kainas stabilias, priimtinas vartotojams ir tiekėjams, nes bet kokia nauda iš naftos kainų šuolio būtų trumpalaikė.

Gegužės 23 dieną Bagdade turi įvykti Irano ir šešių įtakingų pasaulio valstybių - Rusijos, Kinijos, Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos - susitikimas.