Nors visos šalies mastu vokiečiai remia A.Merkel ir jos griežtą poziciją dėl diržų veržimosi Europoje ir skolų mažinimo, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės rinkėjai balsavo už labiau į augimą orientuotą opozicijos prieigą.

Ši Vokietijos vakaruose esanti žemė, kuriai priklauso Rūro pramonės centras su tokiais dideliais miestais kaip Diuseldorfas ir Kelnas, yra daugiausiai gyventojų turintis šalies regionas - jame gyvena 18 mln. žmonių. Be to, rinkimai šioje žemėje dažnai parodo, kuria linkme pasisuks žmonių nuotaikos ir federaliniu lygiu.

Savaitė po to, kai rinkėjai Graikijoje ir Prancūzijoje pademonstravo nepritariantys taupymo priemonėms, o A.Merkel turėjo perspėti neskatinti augimo kreditais, jos konservatyvios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) rezultatai Šiaurės Reine-Vestfalijoje, pagal preliminarius duomenis, buvo prasčiausi per visą istoriją - maždaug 25,7 procento.

Tačiau taupymą ir verslą remianti CDU federalinės koalicijos partnerė Laisvųjų demokratų partija (FDP) po virtinės žeminamų pralaimėjimų patvirtino, kad sėkmė vėl darosi jai palanki.

Prieš savaitę FDP geriau nei tikėtasi pasirodė Šlėzvigo-Holšteino žemėje, o šį sekmadienį surinko maždaug 8,5 proc. balsų - gerokai daugiau nei maždaug trys nacionaliniu lygiu turimi procentai.

Centro kairės socialdemokratai (SPD), kuriems vadovauja populiari dabartinė žemės premjerė Hannelore Kraft ir kurie dirbo Šiaurės Reino-Vestfalijos mažumos koalicijoje su žaliaisiais, gavo daugiau kaip 38 proc. balsų, rodo preliminarūs rezultatai.

Abi šios partijos tikriausiai vėl formuos koaliciją, tik šį kartą - jau daugumos.

Iškilusi Piratų partija tęsia pergalių virtinę - ji gavo daugiau kaip 7 proc. balsų ir pirmą kartą pateko į šios žemės parlamentą. Nuo rugsėjo ji jau pateko į keturių žemių parlamentus.

Balsavimas Šiaurės Reine-Vestfalijoje buvo treti regioniniai rinkimai Vokietijoje per aštuonias savaites ir įvyko savaitė po to, kai A.Merkel centro dešiniųjų koalicija prarado valdžią Šlėzvige-Holšteine.

Per federalinius rinkimus, kurie turi įvykti 2013 metų pabaigoje, A.Merkel ketina kovoti dėl trečios kadencijos kanclerės poste.