Respublikonas Mittas Romney, ketinantis mesti iššūkį B. Obamai lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, suskubo pranešti pasisakantis prieš tos pačios lyties asmenų santuokas. Pastarosiomis dienomis viceprezidentas Joe Bidenas ir kabineto narys Arne'as Duncanas taip pat išsakė savo palaikymą homoseksualių žmonių sąjungoms.

Antradienį, gegužės 8 dieną, „Gallup“ atlikta apklausa rodo, kad 50 procentų amerikiečių pritaria tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui. 48 procentai apklaustųjų tam prieštarauja.

Duodamas interviu „ABC News“, B. Obama pagaliau išdėstė aiškią savo poziciją šiuo klausimu: „Tam tikru momentu, aš tiesiog padariau išvadą, kad man asmeniškai svarbu eiti į priekį ir patvirtinti, kad aš manau, jog tos pačios lyties poros turėtų galėti susituokti“.

Jis atkreipė dėmesį į savo administracijos įsipareigojimą praplėsti homoseksualių piliečių teises. Prezidentas paminėjo, jog panaikinta kariuomenėje galiojusi „neklausk, nesakyk“ politika ir pareiškė, kad jo administracijos parama Santuokos akto apsaugos įstatymui sumenko.

„Pasisakiau už didesnį lygiateisiškumą homoseksualių žmonių bendruomenei. Iš dalies dėl homoseksualų santuokų dvejojau todėl, kad maniau, jog pakanka civilinių sąjungų“, - tikino B. Obama.

Jis tikina pakeitęs savo požiūrį tada, kai susitiko su savo komandos darbuotojais, gyvenančiais „neįtikėtinai atsidavusioje monogamiškoje partnerystėje“ ir aptarnaujančio personalo darbuotojais, kurie jaučiasi suvaržyti negalėdami susituokti.

Prezidentas taip pat prisipažino, kad priimti sprendimą šiuo klausimu jam padėjo pokalbiai šeimoje. „Kartais būdavo, kad Michelle ir aš sėdėdavome prie pietų stalo ir... Malia ir Sasha, jos negalėdavo suvokti, kad dėl kažko jų draugų tėvai galėtų būti traktuojami kitaip, - sakė B. Obama. - Joms tai neturi jokios prasmės ir, atvirai kalbant, būtent tai sukels pokyčius ateityje“.

2010 metais prezidentas B. Obama tikino, kad jo požiūris į tos pačios lyties asmenų santuokas evoliucionuoja ir ši jo pozicija suerzino homoseksualių žmonių bendruomenę.