"Kalbant apie protingą ir patikimą ES-NATO bendradarbiavimą gynyboje, norėčiau atsakymo į paprastą klausimą: ar Rusijos šantažas bus efektyvus, ar ne, siekiant sustabdyti NATO antiraketinės gynybos programas Centrinėje Europoje? Ir kokia ES pozicija jaučiama tuo klausimu? Ar yra kokia suderinta pozicija?", - tokius klausimus pateikė V. Landsbergis nuomonių apsikeitime dalyvavusiems NATO Politinių reikalų ir saugumo politikos skyriaus Gynybos ir saugumo ekonomikos direktorato vyresniojo gynybos ekonomistui Adrianui Kendry bei Europos gynybos agentūros (EDA) Politikos planavimo skyriaus vedėjui Grahamui Muirui.

Lietuvos politikas paprašė jų nušviesti ES ir NATO perspektyvas šioje srityje. "Kaip visi matome jau eilę metų, NATO vis įtikinėja, kad jos gynybos nuo raketų programa nėra nukreipta prieš Rusiją, kai tuo tarpu Rusijos institucijos atkakliai tikina priešingai: ji bet kada pasirengusi atakai, todėl ši apsaugos programa silpnina Rusijos pajėgumus atakuoti. Mes taip pat žinome, ką neseniai prezidentas Obama slapčiomis pažadėjo Vladimirui", - apibendrino V. Landsbergis.

Adrianas Kendry pripažino šio klausimo svarbą, esą tarp NATO ir Rusijos vyrauja dideli nesutarimai. Anot NATO atstovo, siekiant išspręsti šiuos nesutarimus Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbow pastarosiomis dienomis šiuo klausimu padarė stiprų pranešimą Maskvoje, aiškino dalykus klausytojams (net rusiškai!) labai profesionaliai ir detaliai. A. Vershbow teigė nesuprantąs Rusijos problemų, kurias pabrėžtinai kartoja jos atstovai. A. Kendry nuomone, Rusijos gynybos ministerijos generalinio štabo vadovo Nikolajaus Makarovo atsakymas apie galimus Rusijos prevencinius smūgius buvo nevykęs, vien rodantis požiūrio priešiškumą.

A. Kendry pažymėjo, kad veikiausiai šie klausimai Čikagoje NATO viršūnių susitikimo metu nebus išspręsti, nebent staiga pasikeistų prezidento V. Putino požiūris. Jis taip pat sakė, kad oro gynyba Baltijos valstybėse taip pat yra aktualus ir sudėtingas klausimas, NATO-Rusijos tarybos susitikimuose visa tai ir toliau bus diskusijų tema.

Jis taip pat pasidžiaugė tuo, jog kai kuriose srityse NATO ir Rusijos bendradarbiavimas yra stiprus – NATO malūnsparniai siunčiami ir dalyvauja operacijose Afganistane, Rusija asistuoja tranzito klausimų suderinimui.

Vytautas Landsbergis, reaguodamas į A. Kendry pasisakymą pasiteiravo, kas vis dėlto NATO yra svarbiau – ES ar Rusija?

NATO atstovas pažymėjo, kad NATO bendradarbiauja abiem kryptimis ir išreiškė viltį, kad ateityje "galbūt prezidentas Putinas ims labiau atsižvelgti į vietinį spaudimą šalies viduje, kuris leis produktyviau judėti pirmyn saugumo Europoje klausimais".