Labiau išsivysčiusių šalių reitinge Lietuva užima 23 vietą iš 43 šalių. Estija yra 17 vietoje, Baltarusija – 24-oje, Lenkija – 28-oje, Latvija – 32-oje, Rusija – 37-oje vietoje.

Nigerį labai paveikė regioninė maisto produktų krizė ir jis pakeitė pernai sąrašo apačioje buvusį Afganistaną. Pastaroji šalis paskutinėje vietoje buvo dvejus metus. Viena pozicija pakilti į viršų Afganistanui padėjo teigiami pokyčiai sveikatos apsaugoje. Po Nigerio ir Afganistano trečioje vietoje yra Jemenas, toliau Bisau Gvinėja ir Malis.

Nigeris nusmuko dėl problemų, susijusių su mityba. „Gelbėkit vaikus“ tvirtina, kad Sahelio regione vis labiau įsigalinti maisto produktų krizė kelia grėsmę maždaug milijono mažamečių gyvybėms.

Organizacija aprašo, kaip nuolatinė bloga mityba turi įtakos motinystei – pačioms motinoms vaikystėje trūko maisto, todėl organizmai normaliai neišsivystė, trūksta svorio, tad gimsta silpni vaikai.

„Gelbėkit vaikus“ tvirtina, kad būtina imtis skubių priemonių ir pasirūpinti pirmu tūkstančiu vaiko gyvenimo dienų, pradedant skaičiuoti nuo nėštumo – tai padėtų ištrūkti iš užburto rato.

Norvegija – geriausia vieta motinystei

"Gelbėkit vaikus" duomenys
Pastebima, kad šalies turtingumas nėra esminis kriterijus užimant konkrečią vietą sudarytame reitinge. Štai Malavis užima gerokai aukštesnę vietą, nei galima būtų tikėtis, mat šioje šalyje motina pradeda krūtimi maitinti pirmąją kūdikio gyvenimo valandą ir tai tęsia dvejus metus.

Anot „Gelbėkit vaikus“, geriausios sąlygos būti motina yra Norvegijoje. Toliau po jos seka Islandija, Švedija, Naujoji Zelandija ir Danija. Jungtinė Karalystė užima dešimtą vietą, o JAV tik 25-ta, mat čia motinų mirtingumas penkiolika kartų didesnis lyginant su Graikija, o kūdikių mirtingumas – keturis kartus didesnis nei Islandijoje. Be to, JAV iš visų išsivysčiusių šalių mažiausiai skatina motinas maitinti krūtimi.

Maitinimo krūtimi politikos reitingas

"Gelbėkit vaikus" duomenys