Visiems jiems gresia mirties bausmė, jeigu būtų pripažinti kaltais dėl tų "al Qaeda" atakų, kurios nusinešė 2 976 žmonių gyvybes Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje esančioje Šanksvilio vietovėje.

Khalidas Sheikhas Mohammedas, kuris yra prisipažinęs, kad surengė 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas, ir dar keturi kaltinamieji per karinio tribunolo posėdį, kuris truko daugiau kaip 13 valandų, nusprendė atidėti savo pareiškimus.

Atsakovai buvo apkaltinti „sąmokslu, civilių gyventojų užpuolimu, žmogžudystėmis ir karo įstatymų pažeidimu, naikinimu, pagrobimu ir terorizmu“.

47 metų Kh.Sh.Mohammedas buvo apkaltintas drauge su savo sūnėnu iš Pakistano Ali Abd al Azizu Ali, taip pat žinomu kaip Ammaras al Baluchi, Mustapha al Hawsawi iš Saudo Arabijos ir jemeniečiais Ramzi bin al Shibhu ir Walidu bin Attashu.

Atsakovai, kurie viešai pasirodė pirmą kartą per trejus metus, daugiau kaip devynias valandas ignoravo teismą ir tylėjo, bet galiausiai atidėjo savo pareiškimus.

„Galbūt daugiau mūsų nepamatysite“, - vienu dramatišku teismo posėdžio momentu sušuko R. bin al Shibhas, kuris teisėjui Jamesui Pohlui pasakė: „Jūs mus nužudysite“.

Baltais kombinezonais vilkėję atsakovai, kurių kai kurie buvo su baltais turbanais, daugiausia atsisakydavo bendrauti su teismo pareigūnais, skaitė, kaip atrodė, Koraną, žiūrėjo į žemę ar klaupėsi pasimelsti.

Atsakovai taip pat perdavinėjo vienas kitam žurnalo „The Economist“ numerį.

„Kaltinamasis atsisakė atsakyti“, - nuolat kartojo teisėjas.

Vienu metu R. bin al Shibhas staiga atsistojo melstis ir pertraukė posėdį.

Jis taip pat šaukė: „(Libijos lyderio Muamaro) Kadhafio era baigėsi, bet jūs turite Kadhafis šioje stovykloje ... Jūs mus nužudysite ir pasakysite, kad mes nusižudėme“.

Tik vienas kaltinamasis, W. bin Attashas, į teismą buvo atvestas su antrankiais, bet J. Pohlas nurodė juos nuimti, nes buvo patikintas, kad jis „elgsis deramai“.

Šis posėdis buvo vienas iš paskutinių veiksmų prieš pradedant nagrinėti „šimtmečio bylą“, Jungtinėms Valstijoms jau antrąkart imantis teisti įtariamuosius dėl rugsėjo 11-osios atakų.

Šis procesas vyks praėjus daugiau nei dešimtmečiui po daugiausiai gyvybių per šiuolaikinę JAV istoriją nusinešusių atakų, taip pat - praėjus beveik lygiai metams po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama įsakė Karinio jūrų laivyno specialiosioms pajėgoms (SEAL) surengti reidą, per kurį buvo nukautas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovas Osama bin Ladenas.

„Trokštama teisingumo. Ši akimirka svarbi mums visiems", - sakė buvusio prezidento respublikono George'o W. Busho kalbų rašytojas Marcas Thiessenas, teisinęs B. Obamos pirmtako administracijos naudotus „sustiprintus tardymo metodus“, kvočiant įtariamus teroristus, nors žmogaus teisių organizacijos šiuos veiksmus prilygina kankinimams.

Šie penki įtariamieji buvo daug metų laikomi Kuboje veikiančios JAV Gvantanamo įlankos karinės bazės kalėjime, kol vyko teisiniai ir politiniai mūšiai dėl to, kaip ir kur jie turi būti teisiami, koks turi būti suimtųjų statusas.

Kh. Sh. Mohammedas buvo suimtas 2003-aisiais ir trejus metus laikytas slaptuose JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimuose. Galiausiai jis prisipažino organizavęs virtinę atakų ir dalyvavęs sąmoksluose, tačiau šie prisipažinimai buvo išgauti naudojant šiurkščius tardymo metodus, įskaitant skandinimo imitavimą.

Kai kurie analitikai nurodo, kad Kh. Sh. Mohammedas gali mėginti pasinaudoti didžiuliu susidomėjimu savo byla ir panaudoti ją kaip platformą griežtiems pasisakymams prieš JAV vyriausybę.

Iš 200 pateikusių prašymus žurnalistų buvo atrinkta 60, galėsiančių dalyvauti tribunolo posėdžiuose Kubos pietuose esančioje jūrų pajėgų bazėje; dar 30 žurnalistų nušvies šį procesą iš Fort Mido bazės Merilande, stebėdami posėdžius tiesioginiu televizijos ryšiu.