Trečiadienį kalbėdamas per nacionalinę televiziją B.Komorowskis sakė, kad griežti veiksmai prieš opoziciją Ukrainoje nelygintini su įvykiais, lėmusiais ankstesnius Vakarų šalių boikotus - tokius kaip atsisakymas dalyvauti 1980 metų Maskvos olimpiadoje arba 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse.

"Tai buvo padariniai karo, kurį Rusija pradėjo prieš Afganistaną, arba kruvinos represijos prieš tibetiečių laisvės siekius, kur būdavo praliejamas kraujas, vykdavo masiniai areštai, įkalinimai ir panašiai. Tačiau padėtis Ukrainoje ne tokia. Mes visi tai puikiai suprantame. Taigi, galima kelti prielaidą, kad esama kažkokių kitokių išskaičiavimų", - aiškino Lenkijos lyderis.

"Nenoriu per daug gilintis į šias priežastis, tačiau manau, kad tokia reakcija visiškai netinkama", - pridūrė jis.

Pirmieji nevykti stebėti čempionato rungtynių Ukrainoje praeitą savaitgalį paragino du Vokietijos ministrais ir ES teisingumo komisarė Viviane Reding. Pastarosiomis dienomis į šias rungtynes pareiškė nevyksiantys Austrijos ir Belgijos vyriausybių nariai, taip pat Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Analogišką žingsnį grasino žengti ir Nyderlandai.

B.Komorowskio komentaras apie "kitokius išskaičiavimus" matomai yra užuomina, jog kai kurios Bendrijos šalys išnaudoja žmogaus teisių argumentą, kaišiodamos pagalius į ratus Ukrainos integracijos į ES procesui.

Čempionatą boikotuosiančios šalys anksčiau yra pareiškusios nepritarimą sprendimams suteikti Ukrainai pažadą dėl busimos narystės Bendrijoje. Kai kurie lenkų diplomatai netgi įsitikinę, kad Vokietija yra neoficialiai susitarusi su Rusija palikti Kijevą Maskvos interesų zonoje.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis 2008 metais per vieną privatų pokalbį su JAV diplomatais, kurio detalės vėliau buvo nutekintos tinklalapiui "Wikileaks", Vokietiją vadino Rusijos Trojos arkliu Europoje.

Tuo tarpu B.Komorowskis pastebėjo, kad boikotas gali pasitarnauti Maskvos tikslams.

"Mes Lenkijoje suprantame, kad Ukraina yra kažkur tarp apsisprendimo integruotis su Vakarų pasauliui ir visomis iš to kylančiomis pasekmėmis - (būtinybe) gerinti teisinę sistemą, teismus - arba dalyvauti Muitų sąjungoje, siūlomoje Rusijos", - nurodė jis.

Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) anksčiau buvo sukūrusi atsarginius planus surengti visas čempionato rungtynes Lenkijoje, jeigu Ukraina neįstengtų įsirengti tinkamos infrastruktūros. Tačiau šio žingsnio vėliau buvo atsisakyta dėl politinių priežasčių.