Tuo tarpu buvusios Sovietų Sąjungos piliečiams antradienio šventė labiau priminė situaciją XX amžiaus 8-ą ar 9-ą dešimtmečiais, rašo newsru.com.

„Dešimtys tūkstančių profesinių sąjungų narių, mojuodami dirbtinėmis gėlėmis, skambant uždegančiai muzikai žygiavo plačia gatve, vedančia tiesiai į Kremlių“, - rašo laikraštis. Žmonės nešė ir transparantus, šlovinančius stabilumą, o iš garsiakalbių sklido aižus moteriškas balsas: „Šlovė Maskvos aviacijos pramonės darbininkams!“.

Pavasario ir Darbo šventę Rusijos valdantysis tandemas sugebėjo paversti „V. Putino sugrįžimo į Kremlių šlovinimo demonstracija“, skelbia „The Wall Street Journal“. Rusijos ministras pirmininkas ir premjeras šalies žmones grąžino atgal į sovietų epochą, kai tokie masiniai renginiai, skirti valdančiojo režimo paramai, buvo rengiami vadovaujant partijos ir valdžios lyderiams, primena laikraštis.

Šalies valdžią remiančios profesinės sąjungos šiais metais mobilizavo daug daugiau žmonių nei ankstesniais. Buvo surengtas lygiavertis atsakas šią žiemą vykusiems antivyriausybiniams protestams, rašo „The Wall Street Journal“. Užrašas ant vieno iš daugybės transparantų skelbė: „Atėjo pavasaris – balos išdžiūvo“ – tai buvo akivaizdi užuomina į masinius antivyriausybius protestus, vykusius Bolotnaja aikštėje, aiškina dienraštis.

Sovietinę stilistiką pastebėjo ne tik analitikai iš užsienio. Rusijos politologas Dmitrijus Oreškinas išreiškė įsitikinimą, jog demonstracija buvo taiklus atsakas opozicionieriams viešųjų ryšių kovos lauke. Politologas mano, jog žmonės į renginį buvo surinkti administracinių lėšų sąskaita – tai visiems akivaizdu ir tikrai neprideda valdžiai daugiau garbės.

MK korespondentas, pasikalbėjęs su demonstracijos dalyviais, teigia tą patį.

„Dirbu socialinės pagalbos šeimoms ir vaikams centre. Mūsų vadovas gavo aiškų nurodymą: mažiausiai 10 žmonių, dirbančių mūsų centre, turi dalyvauti. Už dalyvavimą priklauso dvi laisvos dienoms, todėl purkštavo tik nedaugelis“, - žurnalistui sakė mergina, prisistačiusi Jekaterinos vardu.

Prezidentas ir premjeras, bendraudami su viena iš demonstracijos dalyvių, idėją tokį renginį organizuoti kiekvienais metais sutiko labai palankiai.

Gegužės 1-oji 1950 m.

Gegužės 1-oji 1976 m.

Gegužės 1-oji 2012 m.