Dokumentai buvo aptikti įrašymo įrangoje, konfiskuotoje iš bendradarbiavimu su teroristais įtariamo 22 metų Maqsoodo Lodino. Jis buvo suimtas 2011 metų gegužę Berlyne ką tik grįžęs iš Pakistano.

Jaunuolio drabužiuose buvo rstas skaitmeninis įrenginys ir atminties kortelė. Juose įrašytas pornografinis filmas „Kick Ass“ ir failas, pavadintas „Sexy Tanja“. Specialiųjų tarnybų darbuotojų dėmesį patraukė tai, kad nedideli filmukai užima pernelyg daug atminties, todėl jie nusprendė turimą medžiagą patikrinti.

Po kelių savaičių kriptologijos specialistams pavyko rasti „al Qaedos“ užšifruotus dokumentus, tarp kurių buvo ir teroristinių išpuolių Europoje planai. Be kita ko, teroristai svarstė kruizinio lainerio užgrobimo bei didelio viešbučio užpuolimo (pagal 2008 metų teroristinių išpuolių Mumbajuje scenarijų) galimybę.

Tarp dokumentų rastos instrukcijos iškalbingu pavadinimu „Lessons Learned“ (išmoktos pamokos) ir „Future Works“ (ateities darbai). Dokumentuose teigiama, kad „al Qaedos“ užverbuoti europiečiai turi būti pagreitintai apmokomi, o tada grįžti atgal namo ir jau iš ten palaikyti ryšį su organizacijos lyderiais, o ne pasilikti Pakistane ar Afganistane. Teroristinio tinklo atstovai prisipažino, kad turi taupyti resursus, nes organizacijos finansinė padėtis nėra stabili.

Ekspertai pabrėžia, jog sprendžiant pagal dokumentus, siekdami atitraukti Europos šalių saugumo tarnybų dėmesį, „al Qaedos“ lyderiai ketino susikoncentruoti į smulkias ir mažiau išlaidų reikalaujančias operacijas. Manoma, kad tuo metu „al Qaeda“ turėjo parengti teroristinį išpuolį, kurio mastas prilygtų 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakoms.

Tarp dokumentų rastos instrukcijos vokiečių, anglų ir arabų kalbomis. Vokiečių specialistai mano, kad jos buvo sudarytos 2008-2009 metais. Nepaisant to, šaltiniai amerikiečių žvalgyboje įsitikinę, kad šie dokumentai labai vertingi kovojant su terorizmu.