Buvęs premjeras, kurį jau seniai persekioja įtarimai dėl ryšių su mafija, teismo buvo apibūdintas kaip "auka, kuri veikė iš būtinybės" apsaugoti save ir šeimą tuo metu, kai Italijoje klestėjo smurtas ir nestabilumas.

S.Berlusconi "mokėjo įtartinas sumas už savo ir savo šeimos saugumą", konstatavo teismas.

Antradienį paskelbtame 146 puslapių dokumente aiškinamas kovą priimtas teismo sprendimas atšaukti žemesnės instancijos teismo nutarimą pripažinti artimą S.Berlusconi padėjėją senatorių Marcello Dell'Utri kaltu dėl ryšių su organizuotu nusikalstamumu.

Šis sicilietis tarpininkavo tarp S.Berlusconi ir nusikalstamos grupuotės, sakoma teismo išvadoje.

M.Dell'Utri buvo "Berlusconi ir mafijos susitarimo dėl apsaugos ir bendradarbiavimo autorius", nurodė teismas, tačiau atšaukė ankstesnę nutartį, nes teismo tyrėjai nesugebėjo pagrįsti dalies kaltinimų.

Manoma, kad pagal susitarimą su mafija S.Berlusconi 8-o dešimtmečio viduryje taip pat teko nusamdyti žinomą gangsterį Vittorio Mangano dirbti neva arklininku savo viloje Arkorėje. Vėliau V.Mangano buvo nuteistas už žmogžudystę.

2004 metais M.Dell'Utri buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl ryšių su Sicilijos mafijos grupuote "Cosa Nostra" ("Mūsų reikalas"). Palermo apeliacinis teismas patvirtino šią nutartį 2010 metų birželį, tačiau sušvelnino bausmę iki septynerių metų laisvės atėmimo.

Nagrinėjant apeliacinę bylą 2009 metų gruodį buvęs mafijos narys Gaspare Spatuzza apkaltino senatorių tarpininkavus tarp "Cosa Nostra" ir politikos pasaulio, tačiau jo parodymai buvo plačiai diskredituoti.

S.Berlusconi, priverstas pasitraukti iš valdžios pernai lapkritį dėl virtinės sekso skandalų ir finansų krizės, šiuo metu yra kaltinamasis trijose bylose. Buvęs premjeras yra kaltinamas sukčiavimu, mokėjimu už seksą su nepilnamete ir kitais nusikaltimais.

Nors S.Berlusconi ne kartą buvo keliamos bylos, milijardierius, net jeigu iš pradžių būdavo nuteisiamas, visada laimėdavo apeliacinius procesus, arba bylos būdavo nutraukiamus sukakus senaties terminui.

Vasarį Milano teismas panaikino prieš S.Berlusconi iškeltus kaltinimu dėl kyšininkavimo, suėjus senaties terminui po penkerius metus trukusio bylinėjimosi, tad buvęs premjeras galėjo švęsti dar vieną teisinę pergalę.