Pchenjanas turėtų „susilaikyti nuo bet kokių priešiškų ar provokuojančių veiksmų. Jie nedaro nieko, kad taikos procesas Korėjos pusiasalyje (ar) Šiaurės rytų Azijoje pajudėtų į priekį“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carney.

Jis pažymėjo, kad tokie priešiški veiksmai „nieko neduoda Šiaurės Korėjos žmonėms, iš kurių daugelis yra priversti badauti, nes Šiaurės Korėjos režimas yra linkęs pinigus leisti ginklų sistemoms, o ne ekonomikos plėtrai“.

Šie J. Carney komentarai pasirodė tarp naujų spėlionių, jog Šiaurės Korėja netrukus - veikiausiai per dvi savaites - gali surengti trečiuosius branduolinius bandymus, kai šį mėnesį jau paleido vieną ilgo nuotolio raketą.

Pietų Korėjos laikraštis „Chosun Ilbo“ pranešė, jog šiems bandymams ruošiamasi šiaurės rytiniame Pungeri (Punggye-ir) mieste, kuriame Pchenjanas jau surengė du ankstesnius branduolinius sprogimus 2006 ir 2009 metais.

Vienas Pietų Korėjos vyriausybės pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės, balandžio 8 dieną naujienų agentūrai AFP sakė, kad vaizdai iš palydovų parodė, jog branduolinių bandymų vietovėje, kur buvo surengti ankstesni sprogimai, pastatytas naujas požeminis tunelis.

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta per vizitą Brazilijoje antradienį taip pat teigė, jog net turint galvoje, kad paleisti raketos nepavyko, tai vis tiek prilygo „provokacijai“.

„Mes griežtai raginame Šiaurės Korėją nesiimti ... jokių pavojingų provokacijų, kurios sukeltų nestabilumą“, - žurnalistams Brazilijoje teigė L. Panetta.

Pirmadienį J. Carney pasmerkė karingą Šiaurės Korėjos elgesį, kai Pchenjano kariuomenė pagrasino Seulo dalis paversti pelenais.