Buvusi JAV kariuomenės koledžo „West Point“ studentė ir buvusi karinių jūrų pajėgų koledžo „Annapolis“ kadetė ieškinyje Niujorko federaliniam teismui rašo, jog išprievartavimai sugadino joms karjerą. Moterys siekia ne tik kaltininkų atleidimo, bet ir finansinio atlygio už patirtą žalą.

Kaltinamas 2006–2011 m. gynybos sekretoriaus pareigas ėjęs Robertas Gatesas, taip pat – dabartiniai kariuomenės bei karinių jūrų pajėgų sekretoriai ir buvę akademijų vadovai.

Jie kaltinami asmeniškai atsakingi už tai, kad nuolat ignoravo pranešimus apie seksualinius nusikaltimus. Kaip rašoma ieškinyje, JAV karinėse mokymo įstaigose „noriai toleruojami jų (vadovų) rango seksualiniai plėšrūnai, o pranešantys apie išprievartavimus, seksualinę prievartą ir priekabiavimus visiškai netoleruojami“.

Akademijų „West Point“ ir „Annapolis“ atstovai pareiškė, kad jų mokymo įstaigose griežtai kovojama su prievartavimais ir seksualiniu priekabiavimu. Pentagonas nesikišo ir neišsakė savo pozicijos dėl minėtų incidentų, tačiau praėjusią savaitę dabartinis gynybos sekretorius Leonas Panetta nurodė įgyvendinti naujų priemonių, siekiant užkirsti kelią daugybei seksualinės prievartos kariuomenėje atvejų.

Moterys tvirtina – jas užtikrino, kad jų atvejai nagrinėjami, tačiau nieko panašaus neįvyko, o kaltininkai liko nenubausti ir nebuvo pašalinti iš kariuomenės.

Karely Marquet (20 m.) teigia, kad studijuojant pirmame kurse „West Point“ koledže 2011 m. sausį ją išprievartavo vyresnio kurso studentas. Ji pranešė apie incidentą, tačiau pagal koledžo taisykles privalėjo ir toliau vykdyti vyresnių kursų studentų nurodymus. K. Marquet tvirtina, kad dėl priešiškos aplinkos ją apėmė depresija, kilo minčių apie savižudybę, kol galiausiai ji išėjo iš koledžo.

Merginos teigimu, tyrėjai susitiko su jos tėvais ir pažadėjo – jei prievartautojas neatsidurs kalėjime, jie bent jau pasistengs, kad jį pašalintų iš „West Pont“ koledžo. Tačiau nieko panašaus neįvyko.

Kita ieškovė – Annie Kendzior (22 m.) 2008 m. įstojo į karinių jūrų pajėgų akademiją. Vieną kartą ją išprievartavo kurso draugas po vakarėlio, o po kelių mėnesių – viešbučio kambaryje grupės draugas. A. Kendzior sako, irgi buvusi užtikrinta, kas bus imtasi veiksmų, tačiau jų nesulaukė.

Prieš mėnesį aštuonios moterys kreipėsi į teismą Vašingtone, teigdamos, jog kariuomenėje patyrė seksualinį priekabiavimą arba buvo išprievartautos, o pasiskundusios nukentėjo.