Zhao Ziyangas, kuriam buvo 85 metai ir kuris 1989-aisiais priešinosi tuometinio aukščiausiojo lyderio Deng Xiaopingo sprendimui jėga nuslopinti protestus Tiananmenio aikštėje, 15 pastarųjų metų buvo politiškai kebli figūra, o vyriausybė baiminasi, kad jo mirtis gali išprovokuoti protestų bangą.

Zhao Ziyangas gruodžio 5 dieną buvo nuvežtas į ligoninę dėl chroniško plaučių uždegimo, o nuo penktadienio, po kelių insultų, buvo komos būsenos.

"Jis mirė 7 val. 1 minutė (00 val. 1 min. Lietuvos laiku). Medikų išvados dar nepaskelbtos", - žurnalistams sakė Zhao Ziyango sūnus Liang Fangas, kuris yra pasiėmęs savo motinos pavardę.

"Nacionaliniai lyderiai atėjo atiduoti paskutinę pagarba, tačiau nedera sakyti, kas jie tokie", - sakė Liang Fangas.

Zhao Ziyango dukra Wang Yannan, kuri pakeitė savo pavardę, kai tėvas buvo nubaustas už tai, kad nepritarė karių susidorojimui su Tiananmenio aikštėje 1989 metais vykusių studentų protesto akcijų dalyviais, sakė, kad jis mirė ramiai.

"Pagaliau jis laisvas", - sakoma Wang Yannan pareiškime. Oficiali naujienų agentūra "Xinhua" išplatino trumpą pranešimą, kuriame patvirtinama, kad Zhao Ziyangas mirė.

"Draugas Zhao sirgo įvairiomis ligomis, kurios paveikė jo kvėpavimo ir širdies bei kraujagyslių funkcijas, ir kelis kartus buvo gydomas ligoninėje, - rašoma "Xinhua" pranešime.

"Pastaruoju metu jo sveikatos būklė pablogėjo ir pirmadienį jis mirė, nors buvo imtasi visų skubių medicinos priemonių", - nurodoma jame.

Ėmus blogėti Zhao Ziyango sveikatai, vyriausybė sustiprino saugumą Tiananmenio aikštėje, nes būgštavo, kad šiuolaikinės Kinijos reformų simboliu tapusio žmogaus mirtis gali tapti protestų pretekstu reformų šalininkams, darbininkams, nepatenkintiems dideliu nedarbu, ir ūkininkams, nusivylusiems vis didėjančiu atotrūkiu tarp turtuolių ir vargšų.

Vėjuotą pirmadienio rytą aikštėje buvo ramu ir matėsi tik būrelis turistų, keli Pekino gyventojai ir sargybiniai.

Nors Zhao Ziyango vardas visuomet bus siejamas su pasipriešinimu sprendimui jėga nuslopinti protestus susidorojimui su protestuotojais, jo politinis palikimas tebėra neaiškus, nes paslaptis akylai sauganti Kinijos vadovybė niekuomet tiksliai nepaaiškino jo vaidmens, Taibėjuje sakė Hou Dejianas, Taivano kompozitorius, kuris likus kelioms dienoms iki žudynių Tiananmenio aikštėje surengė bado streiką.

Likus nedaug laiko iki 1989 metų birželio 3-4 dienos įvykių, kai tankų remiami kariai žiauriai susidorojo su demonstrantais, Zhao Ziyangui buvo skirtas namų areštas ir jis nebegalėjo išeiti iš savo namų Pekine.

Tiananmenio aikštėje žuvo šimtai žmonių.

Zhao Ziyangas paskutinį kartą viešai pasirodė 1989-ųjų gegužės 19-ąją, kai su ašaromis akyse prašė protestavusių studentų pasitraukti iš Tiananmenio aikštės sakydamas, jog atėjo per vėlai. Kitą dieną vyriausybė paskelbė karo padėtį, o birželio 3-4 dienomis armija sutriuškino demonstrantus.

Mėginimu suskaldyti Kinijos komunistų partiją apkaltintas Zhao Ziyangas iškart buvo atleistas iš partijos generalinio sekretoriaus posto, kuriame jį pakeitė Jiang Zeminis. Jis valdė daugiau nei dešimtmetį ir 2002-ųjų pabaigoje išėjo į pensiją, o jo vietą užėmė Hu Jintao.

Vis dėlto tam tikruose sluoksniuose bus ilgai gedima Zhao Ziyango.

"Šiuo metu Kinjos politinėje arenoje nėra į jį panašaus žmogaus. Niekas negali jo pakeisti", - sakė Jiang Peikunas. Jo žmonos, dėstytojos Ding Zilin paauglys sūnus buvo nužudytas Tiananmenio aikštėje.

"Tai eros pabaiga", - pridūrė jis.