Aung San Suu Kyi pažadėjo neprisiekti saugoti konstitucijos, kurią parašė ankstesnė chunta, ir tai buvo pirmasis įtampos ženklas po istorinių šio mėnesio papildomų rinkimų, kuriuose Mianmaro kovotojų už demokratiją lyderė laimėjo vietą parlamente.

Aukštųjų rūmų, kuriuose Aung San Suu Kyi turėjo debiutuoti kaip politikė, sesija prasidėjo be jos ir 36 kitų išrinktų jos partijos narių.

Buvusios politinės kalinės Nacionalinė lyga už Demokratiją (NLD), kuri per papildomus rinkimus gavo 43 iš 44 vietų, dėl kurių varžėsi, yra pagrindinė opozicinė jėga, tačiau nekelia jokio pavojaus kariškių ir armijos remiamos valdančiosios partijos daugumai.

NLD tiesiogiai kreipėsi į reformas pradėjusį prezidentą Theiną Seiną dėl aklavietės priesaikos klausimu ir paprašė pakeisti formuluotę "saugoti konstituciją" žodžiais "gerbti konstituciją".

Tačiau Theinas Seinas - buvęs generolas, kuris po atėjimo į valdžią praėjusiais metais nustebino stebėtojus virtine dramatiškų permainų, - atmetė pasiūlymą pakeisti Birmos parlamentarų priesaiką, kad ši tiktų Aung San Suu Kyi.