Aukšto rango pareigūnai, tarp jų – JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe, apkaltino B.al Assadą pažeidus ugnies nutraukimo sąlygas ir sakė, kad JT stebėtojų misiją reikės smarkiai didinti.

H.Clinton dar paragino tarptautinę bendriją spausti JT Saugumo Tarybą aktyvuoti vadinamąją 7-ojo skyriaus rezoliuciją, pagal kurią B.al Assadas būtų laikomas grėsme taikai ir būtų galima imtis griežtų tarptautinių priemonių.

Tarp tokių priemonių, pasak JAV valstybės sekretorės, galėtų būti "kelionių ir finansinės sankcijos, ginklų embargas ir spaudimas ... režimui laikytis (JT ir Arabų Lygos pasiuntinio) Kofi Annano šešių punktų plano".

H.Clinton taip pat iškėlė perspektyvą, kad Turkija į "piktinantį" jos sienos apšaudymą iš Sirijos galėtų reaguoti pasiremdama NATO aljanso sutarties sąlyga, pagal kurią narės turėtų spręsti, ar kyla grėsmė jų saugumui.

"Turkija svarsto oficialiai pasinaudoti Šiaurės Atlanto sutarties 4-uoju straipsniu", - H.Clinton sakė per Paryžiuje vykstantį šalių, siekiančių spausti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, aukštų diplomatų susitikimą.

4-asis Šiaurės Atlanto sutarties straipsnis numato Aljanso narių " konsultacijas, kai bent vienas iš jų mano, kad kyla grėsmė bet kurios iš Šalių teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei arba saugumui".

A.Juppe perspėjo, kad Sirija eina "pilietinio karo" link, ir patvirtino, kad 15 susitikime dalyvaujančių valstybių susitarė siekti "kitų galimybių", jeigu K.Annano planas žlugtų.

Anksčiau A.Juppe bosas, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy kalbėjo apie galimybę Sirijoje, kur per metus trunkantį sukilimą žuvo 11 tūkst. žmonių, nustatyti "humanitarinius koridorius".

Susitikime Paryžiuje dalyvavo užsienio reikalų ministrai ir pasiuntiniai iš Vokietijos, Saudo Arabijos, Kanados, Egipto, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Ispanijos, JAV, Italijos, Jordanijos, Kuveito, Maroko, Kataro, Didžiosios Britanijos, Tuniso, Turkijos ir Europos Sąjungos (ES).

Tačiau trūko tokių atstovų kaip Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kurio vyriausybė turi veto teisę JT Saugumo Taryboje ir tikriausiai blokuotų bet kokius bandymus pasitelkti 7-ojo skyriaus rezoliuciją.

"Mums reikia pradėti labai energingai judėti Saugumo Taryboje dėl 7-ojo skyriaus sankcijų rezoliucijos", - pasiuntiniams sakė H.Clinton.

"Gerai žinau, kad šiuo metu tokios pastangos vis tiek tikriausiai bus vetuotos, bet mums reikia ieškoti būdo toliau stumtis į priekį", - sakė ji ir pridūrė, kad anksčiau susitiko su S.Lavrovu Briuselyje.

"Jis, kaip paprastai, labai siekė užkrauti atsakomybę visoms (konflikto Sirijoje) šalims, ypač - opozicijai, bet taip pat pripažino, kad situacija ne statiška, o prastėjanti", - sakė ji.

Turkija svarsto pasinaudoti NATO sutartimi dėl apšaudymo iš Sirijos

Turkija planuoja pasinaudoti NATO kolektyvinės gynybos sutartimi dėl jos teritorijos apšaudymo iš Sirijos pusės, ketvirtadienį pranešė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

"Turkija svarsto oficialiai pasinaudoti Šiaurės Atlanto sutarties 4-uoju straipsniu", - H.Clinton sakė per Paryžiuje vykstantį šalių, siekiančių spausti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, aukštų diplomatų susitikimą.

4-asis Šiaurės Atlanto sutarties straipsnis numato Aljanso narių "konsultacijas, kai bent vienas iš jų mano, kad kyla grėsmė bet kurios iš Šalių teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei arba saugumui".

Šis NATO sutarties straipsnis nėra toks kategoriškas kaip 5-asis, pagal kurį Aljanso šalys gali inicijuoti "individualią arba kolektyvinę gynybą", tačiau tai būtų žingsnis į kolektyvinė atsaką dėl numanomos Sirijos agresijos.

Sirijoje paliaubos tebegalioja, nepaisant atskirų pažeidimų, teigia Rusija

Rusija penktadienį pareiškė, kad Sirijoje paskelbtų paliaubų iš esmės laikomasi, nors pasitaiko kai kurių pažeidimų, ir kad jos turėtų laikomos svarbiu pasiekimu, apsaugančiu nuo naujų smurto proveržių.

"Nors pasitaiko pažeidimų ir provokacijų, paliaubų iš esmės laikomasi. Tai didelis pasiekimas, kurio netektis gali atvesti prie pavojingo grįžimo į naują smurto bangą", - sakoma Rusijos URM pranešime.

Prancūzija prisidėtų prie JT sankcionuotos intervencijos į Siriją, sako F.Hollande'as

Favoritas Prancūzijos prezidento rinkimų kovoje, socialistų kandidatas Francois Hollande'as penktadienį sakė, kad pritartų Prancūzijos dalyvavimui Jungtinių Tautų (JT) sankcionuotoje karinėje intervencijoje į Siriją.

"Jeigu (tai būtų) daroma JT struktūroje, mes dalyvautume tokioje intervencijoje", - sakė F.Hollande'as radijui "Europe 1", kai jo buvo paklausta apie galimus JT karinius veiksmus Sirijoje civiliams gyventojams apginti.