„Prieš porą metų Graikijoje buvo daugiau „Cayenne“ nei asmenų, deklaruojančių ir mokančių mokesčius nuo metinių pajamų, viršijančių 50 tūkstančių eurų – tai skaičius, vos viršijantis šio automobilio kainą“ - tai citata, dažnai cituojama viso pasaulio žiniasklaidoje ir tinklaraščiuose.

Jos autorius – profesorius Heraklesas Polemarchakis, buvęs Graikijos ministro pirmininko patarėjas ekonomikos klausimais, dabar dirbantis dėstytoju Voriko universitete (Anglija). Vis dėlto paklaustas, H. Polemarchakis pareiškė, kad ši pastaba buvo atsitiktinė ir pagrįsta tuo, kas prieš kelerius metus buvo kalbama Graikijos politiniuose sluoksniuose.

Visgi ekonomistas priminė nepaneigiamą faktą, kad „Graikijos mieste Larisoje „Cayenne“ automobilių vienam asmeniui teko dvigubai daugiau nei EBPO šalyse“.

2010 metais Graikijoje 50 tūkstančių eurų (beveik 173 tūkstančių litų) pajamas deklaravo ir nuo jų mokesčius mokėjo 311 428 žmonės. Šis skaičius „Porshe“ atstovą spaudai prajuokino. Lukasas Kunze sako, kad ši istorija tiesiog juokinga. Esą jie visoje Graikijoje pardavė apie pusantro tūkstančio „Porsche Cayenne“ nuo tada, kai šis prabangus automobilis pasirodė prieš devynerius metus.

Vis dėlto tai nereiškia, kad graikai sumoka priklausančią mokesčių sumą. Pajamos iš pelno mokesčio sudaro vos 4,7 procento BVP – tai žemiausias rodiklis euro zonoje ir daugiau nei dvigubai mažiau nei Jungtinėje Karalystėje (10 procentų).

Būtų gera manyti, kad taip yra dėl to, kad Graikija turi žemiausius mokesčių tarifus, bet taip nėra. Priežastis paprasta – kai kurių žmonių realios pajamos ir tai, ką jie rašo mokesčių formose, dažnai labai skiriasi.

Pernai metais ES laikinos darbo grupės, siūlančios techninę pagalbą Graikijos vyriausybei, vadovas Horstas Reichenbachas sakė, kad nesumokėtų mokesčių suma vertinama „maždaug 60 milijardų eurų“ (apie 207 milijardais litų).