Talibano sukilėliai prisiėmė atsakomybę už šias atakas, kuriose, anot jų atstovo spaudai, dalyvauja "daug mirtininkų" ir kurios žymi pavasarinio puolimo pradžią.

NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) atstovas sakė, kad atakoms Kabule daugiausia priešinasi afganistaniečių pajėgos, dėl kurių pajėgumo atsilaikyti prieš Talibaną kol kas nėra tvirtai tikima.

Bet pats faktas, kad talibai gali surengti tokių įspūdingų atakų virtinę, rodo, kad artėjant NATO pajėgų pasitraukimui iš šalies saugumo užtikrino padėtis tebėra labai trapi.

Praėjusį rugsėjį per Talibano ataką prieš JAV ambasadą ir užsienio pajėgų Kabule būstinę per 19 valandų trūkusią apgulą žuvo mažiausiai 14 žmonių. O kiek anksčiau, rugpjūčio mėnesį, devyni žmonės žuvo, kai mirtininkai užpuolė Britų tarybos kultūros centrą.

Sekmadienį, kaip pranešama, keli smogikai mėgino įsiveržti į Afganistano parlamentą, kuriame vyko posėdis, bet jų puolimas buvo atremtas. Po atakos jie pasislėpė kaimyniniame pastate.

Drauge su saugumo pajėgomis į Talibano kovotojus, kurie bandė įsiveržti į parlamentą, šaudė ir įstatymų leidėjai

"Kai kurie parlamentarai, tarp jų - aš ir mano asmens sargybiniai, susirėmė su kovotojais, kurie buvo užėmę šešių aukštų pastatą priešais parlamentą", - sakė Mohammadas Naeemas Lalai.

"Dabar jie liovėsi šaudę į parlamentą ir pradėjo šaudyti į netoliese esantį (antrojo viceprezidento Mohammado Karimo) Khalili namą", - sakė jis.

Per šį incidentą, pollicija nušovė mažiausiai vieną kovotoją.

Policijos atstovas paneigė ankstesnį pranešimą, kad buvo užimtas ir padegtas Kabulo viešbutis "Star". Pasak jo, buvo įsiveržta į kaimyninį pastatą.

Pasak policijos atstovo, smogikai puolė diplomatinį Vazir Akbar Chano kvartalą, taip pat Devintąjį rajoną Kabulo pietuose, kuriame yra kelios užsienio pajėgų bazės.

Sprogimai griaudėjo rajonuose, esančiuose netoli JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Irano ambasadų.

Vokietijos, Japonijos ir Rusijos ambasados taip pat buvo atakuotos, tačiau apie nukentėjusiuosius nepranešama.

Į pietus nuo Kabulo, Logaro provincijoje, keli mirtininkai pateko į vyriausybinius pastatus, tarp jų - provincijos gubernatoriaus biurą, policijos būstinę, taip pat - JAV bazę, sakė provincijos policijos viršininko pavaduotojas Raeesas Khanas.

Rytų Afganistane dviem mirtininkams susisprogdinus prie Džalalabado oro uosto vartų, buvo sužeisti keli žmonės, sakė oro uosto policijos viršininkas generolas Jahangiras Azimi.

Gardeze rytinėje Paktijos provincijoje Talibano kovotojai, kurie, kaip manoma, buvo su mirtininkų liemenėmis, atakavo policininkų mokymo centrą, sakė provincijos valdžios atstovas Rohullah Samoonas.

Kovotojai užėmė pastatą prie to centro ir pradėjo šaudyti iš kulkosvaidžių, sužeidė keturis civilius žmones, sakė atstovas.

Kabule prasidėjus išpuoliams, netoli JAV ambasados nugriaudėjo keli galingi sprogimai ir buvo girdėti šūvių papliūpos.

Tačiau ambasados atstovas Gavinas Sundwallas sakė, kad pastatas buvo uždarytas, o visi pasiuntinybės darbuotojai sveiki ir saugūs.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahedas telefonu iš nežinomos vietos AFP sakė, kad atakos taip pat yra žinia Kabulo vyriausybei ir jos Vakarų kariniams rėmėjams, kurie "manė, kad mes nepradėsime pavasarinio puolimo".

"Kabulo administracija ir įsiveržėlių pajėgos prieš kiek laiko sakė, kad Talibanas nepajėgs pradėti pavasarinio puolimo. Šios dienos atakos yra mūsų pavasarinio puolimo pradžia", - pažymėjo jis.

Afganų deputatai šaudė į parlamentą puolusius kovotojus

 Afganų parlamentarai sekmadienį drauge su saugumo pajėgomis šaudė į Talibano kovotojus, kurie bandė įsiveržti į parlamentą, sakė vienas deputatas.

"Kai kurie parlamentarai, tarp jų - aš ir mano asmens sargybiniai, susirėmė su kovotojais, kurie buvo užėmę šešių aukštų pastatą priešais parlamentą", - sakė Mohammadas Naeemas Lalai.

"Dabar jie liovėsi šaudę į parlamentą ir pradėjo šaudyti į netoliese esantį (antrojo viceprezidento Mohammado Karimo) Khalili namą", - sakė jis.

Parlamentas buvo užpultas tokiu metu, kai posėdžiavo. Sekmadienį Afganistano sostinėje Kabule buvo surengta visa virtinė išpuolių.

Kabule per susirėmimus prie parlamento nukautas vienas kovotojas

Afganistano sostinėje, kurioje sekmadienį keliuose rajonuose vyksta susirėmimai su talibų smogikais, buvo nukautas vienas kovotojas, pranešė Kabulo policijos viršininkas Mohammadas Ayoubi Salangi.

"Šalia parlamento esančiame pastate policija užėmė pirmą aukštą ir nukovė vieną teroristą", - sakė jis.

Jis pridūrė, kad kituose dviejuose miesto rajonuose kovotojai įsitvirtino aukštuose pastatuose, iš kurių jie "šaudo" į policijos ir saugumo pajėgas.

Talibanas prisiėmė atsakomybę už išpuolius 

Atsakomybę už išpuolius Kabule prisiėmė Talibanas. Grupuotė teigia, kad pagrindiniai jų taikiniai yra Vokietijos ir Didžiosios Britanijos ambasados bei NATO vadovaujamų pajėgų Afganistane būstinė.

Kovotojų atstovas pranešė, kad Talibanas taip pat surengė išpuolius dviejose provincijose.

Talibanas pareiškė, kad virtinė mirtininkų atakų Afganistano sostinėje ir trijose rytiniuose šalies miestuose yra koordinuota ir žymi sukilėlių "pavasarinio puolimo" pradžią.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahedas telefonu iš nežinomos vietos AFP sakė, kad atakos taip pat yra žinia Kabulo vyriausybei ir jos Vakarų kariniams rėmėjams, kurie "manė, kad mes nepradėsime pavasarinio puolimo".

"Kabulo administracija ir įsiveržėlių pajėgos prieš kiek laiko sakė, kad Talibanas nepajėgs pradėti pavasarinio puolimo. Šios dienos atakos yra mūsų pavasarinio puolimo pradžia", - pažymėjo jis.

Afganistano vyriausybė: su išpuoliais Kabule gali būti susijęs "Haqqani"

Afganistano vidaus reikalų ministerija sekmadienį pranešė, kad pirminiais žvalgybos duomenimis, su sukilėlių išpuoliais sostinėje ir kitose šalies vietose susijęs kovotojų tinklas "Haqqani".

"Teigti dar anksti, bet pirminiai duomenys rodo, kad su išpuoliais susiję tinklo "Haqqani" nariai", - sakė vidaus reikalų ministerijos atstovas Sediqas Sediqqi.

S. Sediqqi informavo, kad rytinėse Paktijos ir Nangarharo provincijose susirėmimai jau baigėsi, bet kovos dar tęsiasi Kabulo centre, įskaitant didelį prekybos centrą, kuriame dažnai lankosi vakariečiai.

Paleido raketas į britų diplomatų namą ir prekybos centrą

Užpuolikai paleido raketą į miesto centre esantį namą, kuriuo naudojasi Didžiosios Britanijos diplomatai. Po sprogimo iš pastato veržėsi dūmai. Dvi raketos pataikė į ambasados sargybinių bokštą. Liudininkas pasakojo, kad dar trys raketos buvo paleistos į netoli Vokietijos ambasados esantį prekybos centrą, kuriame lankosi daug užsieniečių.

Aidint šūviams į miesto centrą atvyko JAV kariuomenės konvojai ir Afganistano policijos pareigūnai. Teigiama, kad Kabulo centre įvyko mažiausiai septyni dideli sprogimai.

Liudininkai naujienų agentūrai "Reuters" sakė, kad išpuoliai greičiausiai buvo suderinti.

Naujienų agentūra "Agence France-Presse" pranešė, kad dega neseniai pastatytas "Kabul Star" viešbutis. Agentūros reporteriai informavo JAV ambasadoje girdėję pavojaus signalus ir raginimus darbuotojams pasislėpti.

Pranešama, kad šaudoma ir kitose sostinės vietose. Žinių apie žuvusius kol kas nėra.

Per Kabulo puolimą padaryta žala Vokietijos ambasadai

Parlamento atstovas sakė, kad į Rusijos ambasadą buvo paleistos raketos. Teigiama, kad maždaug ten, kur yra Vokietijos ambasada, kyla dūmai.

Vokietijos ambasadai Kabule, kurį sekmadienį sukrėtė koordinuotų atakų ir sprogimų serija, buvo padaryta žala, bet niekas nenukentėjo, pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

URM atstovė spaudai sakė, kad žala buvo padaryta Vokietijos ambasados, kuri stovi sostinės diplomatiniame kvartale, prieigoms, bet "kiek žinome, niekas nebuvo sužeistas".

Kaip praneša Kabulo teisėsaugos atstovai, kovotojai taip pat nesėkmingai bandė prasiveržti į parlamentą ir įsitvirtino viename viešbutyje.

Jungtinės Valstijos uždarė Kabule savo pasiuntinybę, pranešė jos atstovas spaudai.

Gavinas Sundwallas pridūrė, kad visi pasiuntinybės darbuotojai saugūs ir kad niekas nenukentėjo.

Atsakomybę už išpuolių seriją Kabule prisiėmė Talibano sukilėliai. Jų atstovas žinutėje parašė, kad puolime dalyvauja "daug mirtininkų".

Išpuoliai vyksta ne tik sostinėje, bet ir kituose šalies regionuose.

Kaip pranešama, atakų taikiniu tapo vyriausybės pastatas Logaro provincijoje, oro uostas Džalalabade ir policijos įstaiga Paktijos provincijos Gardezo mieste.