"MS Balmoral", kuris plaukia "Titaniko" maršrutu, keleiviai susirinko deniuose, o po tylos minutės, tamsoje aidint laivo sirenai, į jūrą buvo nuleisti trys gėlių vainikai.

Jane Allen iš Devono Pietvakarių Anglijoje, kurios prodėdė žuvo "Titanike", sakė, kad ta akimirka gyvai priminė jai katastrofos siaubą.

"Buvo galima girdėti tik bangas, atsitrenkiančias į laivo šoną, - pasakojo ji BBC. - Esi niekur. O tada pažvelgi žemyn pro laivo bortą ir supranti, kad kiekvienas tų vyrų ir moterų, kurie nepateko į gelbėjimo valtis, turėjo priimti tą sprendimą, kada šokti ar likti laive, kai užgeso šviesos".

Kitame kruiziniame laive, "Journey", kuris išplaukė iš Niujorko, katastrofos vietoje 640 km į pietus nuo Niufaundlando salos taip pat įvyko atminimo ceremonija.

"Titanikas", kuris buvo didžiausias ir prabangiausias pasaulio laivas, plaukė iš Anglijos į Niujorką, kai 1912 metų balandžio 14-ąją, 23 val. 40 min. (balandžio 15 dieną 5 val. 40 min. dabartiniu Lietuvos laiku) įsirėžė į ledkalnį.

Laivas nuskendo per mažiau nei tris valandas; per šią tragediją žuvo daugiau kaip 1,5 tūkst. juo plaukusių žmonių. Iš viso "Titaniku" plaukė 2 208 keleiviai ir įgulos nariai.

Praėjus šimtui metų įvykis, vis dar audrinantis žmonių vaizduotę, minimas visame pasaulyje.

Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste - mieste, kur "Titanikas" buvo pastatytas, - sekmadienį atidarytas memorialinis sodas šios tragedijos aukoms atminti. Ceremonijoje dalyvavo vietos pareigūnai, žuvusiųjų giminaičiai ir tyrinėtojas Robertas Ballardas, kuris 1985 metais vandenyno dugne surado "Titaniko" nuolaužas.

Memorialiniame sode įrengtas 9 m pločio plintas su penkiomis bronzinėmis plokštėmis, kuriose išgraviruoti daugiau kaip 1,5 tūkst. katastrofos aukų vardai. Tai pirmas monumentas, kuriame vienoje vietoje surašyti visų žuvusiųjų vardai. Daugelyje ankstesnių memorialų neminimi "Titaniko" įgulos nariai ar muzikantai.

Naujajame memoriale pirmosios klasės keleiviai neskiriami nuo kitų keleivių ar įgulos - visi vardai surašyti tiesiog abėcėlės tvarka.

Po to, kai susirinkusieji pagerbė aukas tylos minute, choras sugiedojo "Arčiau tavęs, mano Dieve" (Nearer My God To Thee) - himną, kurį, kaip teigiama, pradėjus skęsti laivui, atliko "Titaniko" muzikantai.

Belfaste šios tragedijos žaizdos negijo dešimtmečius, tačiau miestas didžiuojasi sumaniais inžineriniais sprendimais ir pramone, susijusia su "Titaniko" statybomis.

Šeštadienį Belfaste tūkstančiai žmonių dalyvavo atminimo koncerte, kuriame pasirodė Bryanas Ferry ir soulo atlikėja Joss Stone. 100 būgnininkų atliko naują perkusinį kūrinį "Titanic Drums".

Miesto Šv.Onos katedroje buvo atliktas kompozitoriaus Philipo Hammondo "Rekviem prarastosioms “Titaniko” sieloms" (The Requiem for the Lost Souls of the Titanic, o vėliau prie rotušės teritorijoje esančio "Titaniko" memorialo ėjo procesija su deglais.

Tame rekviem, kurį atliko laivo įgulos nariais apsirengę choristai ir juodai vilkėjusios atlikėjos, yra ir žodžiai, kuriuos parašė Belfasto rašytojas Glennas Pattersonas, įsivaizdavęs, ko žuvusieji ilgėjosi pastaruosius 100 metų.

"Vietoje to patekome į mitą, davėme pradžią knygų pilnai bibliotekai, pakankamai filmų, kad (būtų galima) tris kartus kirsti Atlantą, daugiau sąmokslo teorijų nei Kennedy, 97 mln. interneto puslapių, turizmo industriją, vieną ar du rekviem, - sakė G.Pattersonas. - Mes gyvensim ilgiau nei visi".

Atminimo ceremonijos rengiamos ir Sautamptone Pietų Anglijoje, iš kurio išplaukė "Titanikas" ir kur gyveno šimtai per katastrofą žuvusių laivo įgulos narių, taip pat - Halifakse Naujojoje Škotijoje, kur palaidota daugiau kaip 100 aukų.

Ši garsiausia visų laikų laivybos nelaimė minima ir tiesiogiai su ja nesusijusiose vietose. Parodos apie "Titaniką" veikia Singapūre ir JAV miestuose Las Vegase, San Diege, Hjustone. Jose eksponuojami iš "Titaniko" iškelti daiktai, tarp jų - kvepalų buteliukai, porceliano indai ir laivo korpuso gabalas.

Šimtąsias "Titaniko" katastrofos metines žymi renginiai visame pasaulyje ir tam tikra komercija. Renginių yra įvairiausių - pradedant naujo turistinio objekto, kuriuo pasakojama laivo istorija, atidarymu Belfaste ir baigiant Jameso Camerono 1997 metų romantinio filmo "Titanikas" (Titanic), kuris šia istorija paskatino domėtis naują kartą, perleidimu 3-D formatu.

Helen Edwards, viena iš 1 309 keleivių, per šias metines plaukusių "MS Balmoral", kurį pastarąją savaitę buvo persmelkusi "Titaniko" istorija ir simbolizmas, sakė, kad ši istorija vis dar jaudina dėl savo romantikos ir tragedijos, istorijos ir likimo derinio.

"Visi tie veiksniai susidėjo, kad laivas atsidūrė kaip tik ten, rėžėsi į tą ledkalnį. Visos tų keleivių istorijos, kurios baigėsi tame laive, - tai tiesiog socialinės istorijos, asmeninių istorijų, laivybos istorijų mikrokosmas", - sakė 62 metų H.Edwards, pensininkė iš Silver Springso Merilande.

"Romantika yra tinkamas žodis iki pat tragedijos momento - groja orkestras, tie drabužiai. O tada - tragedija", - sakė ji.

Pasauliui pagerbiant "Titaniko" aukas, vienas JAV pareigūnas sakė, kad vandenyno dugne, kur guli "Titanikas", gali būti ir žmonių palaikų.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos laivybos paveldo skyriaus direktorius Jamesas Delgado šeštadienį sakė, kad vienoje per 2004 metų ekspediciją darytoje nuotraukoje dumble matosi paltas ir batai. Pasak jo, tai, kaip jie guli, leidžia daryti prielaidą, kad ten yra žmogaus palaikai.

Visas nuotraukos atvaizdas buvo paskelbtas šią savaitę, tragedijos 100-ųjų metinių proga. Anksčiau ši nuotrauka būdavo skelbiama apkarpyta.