Praėjusį trečiadienį kino studija „Warner Bros“ paskelbė, jog nebus kuriamas filmas „The Maccabees“ (prie kurio režisavimo turėjo prisidėti M. Gibsonas), nes J. Eszterhasaso scenarijus neperteikė triumfo.

Scenarijų rašytojas parašė devynių puslapių laišką M. Gibsonui, kuriame apkaltino buvusį kolegą noru pasinaudojant projektu „nukreipti dėmesį nuo nuolatinių kaltinimų antisemitizmu <...>, kurie pakenkė jūsų karjerai“. Jis prisiminė M. Gibsono grasinimą užmušti buvusią draugę, jo vaiko motiną Oksaną Grigorjevą bei pareiškė, kad jiems kartu dirbant aktorius vartojo daugybę įžeidžiamų žodžių apie žydus.

„Padariau išvadą, kad nekursite filmo „The Maccabees“ dėl pačios niekingiausios priežasties. Jūs nekenčiate žydų“, – rašė J. Eszterhasas, kurio garsiausias darbas – scenarijus 1992 m. Paulo Verhoeveno filmui „Basic Instinct“ („Esminis instinktas“).

J. Eszterhasaso teigimu, M. Gibsonas jam pareiškė, kad Holokaustas iš esmės buvo kliedesiai ir kad jis nori kurti „The Maccabees“ tam, kad atverstų žydus į krikščionybę.

„Jūs sakėte, kad Toroje nurodoma aukoti krikščionių kūdikius ir vaikus. Kai pasakiau, kad painiojate Torą su Siono vyresniųjų protokolais, jūs atkakliai tvirtinote, kad taip parašyta Toroje“, – piktinosi scenarijų kūrėjas.

Atsakydamas M. Gibsonas per tinklaraštį „Deadline“ išplatino pareiškimą, kuriame apkaltino J. Eszterhasasą parašius neatitinkantį standartų scenarijų ir pareiškė, kad dauguma kaltinimų jam yra absoliutus prasimanymas.

„Manyčiau, kad principingas žmogus, į kokius pretenduojate, būtų nepaisydamas pinigų pasitraukęs iš projekto, jei tikrai laikytų mane tokiu žmogumi, koks aprašytas jūsų laiške, – rašė M. Gibsonas. – Regis, pasidariau netinkamas tik tada, kai „Warner Brothers“ atmetė jūsų scenarijų.“

Žydų herojus Judas Makabėjus buvo sėkmingo 167 m. prieš Kristų vykusio Judėjos sukilimo prieš Seleucidų imperiją iniciatorius. Minėta imperija užkariavo regioną II a. prieš Kristų pradžioje.

Chanuka – žydų šventė pergalės prieš užkariautojus, norėjusius primesti svetimą religiją, garbei. Ją švenčiant prisimenamas žydų religinių apeigų atkūrimas Jeruzalės šventovėje 165 m. prieš Kristų.

Pernai žydų bendruomenės lyderiai su nerimu sutiko žinią, jog M. Gibsonas susidomėjo filmo „The Maccabees“ kūrimu. 2006 m. aktorių, režisierių suėmė už tai, kad vairavo neblaivus ir laidė antisemitinius pareiškimus. Jis sulaukė nemažai kritikos už dviprasmišką žydų asmenybių pavaizdavimą savo 2004 m. filme „The Passion of the Christ“ („Kristaus kančia“).