Pekine gyvenusį britų verslininką N. Heiwoodą (41 m.) pernai lapkritį rado negyvą viešbučio kambaryje Čongčingo mieste, kuriame gyvena B. Silai su žmona.

Praėjusį antradienį Kinijos vyriausybė pranešė, kad pradedamas naujas tyrimas, o esami įrodymai liudija prieš B. Silai antrą žmoną (53 m.) ir jų namų valytoją Džang Siaodzun.

Nužudymu įtariamą porą sulaikė, pranešė Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“. Kinijoje didžiausia bausmė už žmogžudystę yra mirties bausmė.

Pranešama, kad B. Silai (62 m.) nušalintas nuo politinės veiklos, šiuo metu aiškinamasi, ar jis nepažeidė disciplinos. Tai veikiausiai reiškia jo politinės karjeros pabaigą. Nuo kovo vidurio niekas nematė nei politiko, nei jo žmonos.

Kinijos žiniasklaida rašė, kad britų verslininko žmogžudystė – sunkus nusikaltimas, o B. Silai savo veiksmais stipriai nusižengė Komunistų partijos disciplinai, pakenkė partijai, šaliai, suteršė partijos ir šalies įvaizdį.

Nepranešama, kokie britų verslininko žmogžudystės motyvai. „Xinhua“ rašo, kad B. Silai, jo žmona ir jų sūnus Bo Guagua puikiai sutarė su N. Heywoodu, tačiau vėliau kilo konfliktas dėl ekonominių interesų.

Naujienų agentūros panešime taip pat rašoma, kad nusikaltimą paviešino buvęs miesto policijos viršininkas Vangas Lijunas.

Greičiausiai saugumo sumetimais jis šių metų pradžioje išvyko iš Čongčingo ir atvyko į JAV konsulatą Čengdu provincijoje. Atvykęs į konsulatą, apkaltino Gu Kailai, kad ji nunuodijo verslininką, todėl JAV konsulatas paragino Kinijos teisėsaugininkus atnaujinti tyrimą.