Penktadienį atvykęs vizito į cunamio nusiaubtus Azijos rajonus, C.Powellas pusvalandį bendravo su devyniolika kenų nuo 11 iki 27 metų. Jie kartu aptarė įvairias AIDS prevencijos programas, pradedant lytiniu susilaikymu ir baigiant prezervatyvų naudojimu.

C.Powellas teigė, kad prezidento George'o W.Busho administracija pasaulinei kovai su šia mirtina liga, be JAV atliekamų tyrimų, yra įsipareigojusi skirti dar 15 mlrd. dolerių (apie 40 mlrd. litų).

"Iš tikrųjų šiandien tai yra galingiausias masinio naikinimo ginklas", - įvairių su AIDS kovojančių Kenijos jaunimo grupių atstovams sakė C.Powellas. Kenijoje gyvena daug užsikrėtusių šia liga žmonių.

"Jis griauna bendruomenes. Jis griauna ekonomiką", - teigė JAV valstybės sekretorius.

Iš viso pasaulyje AIDS sukeliančiu žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) yra užsikrėtę 38 mln. žmonių, vien Afrikoje jų gyvena 25 milijonai. JAV pateikiami skaičiai rodo, kad infekuoti yra 1,2 mln. kenų, kasmet nuo AIDS miršta 140 tūkst. suaugusiųjų.

Apžiūrėjęs cunamio nusiaubtus Tailando, Indonezijos ir Šri Lankos rajonus, C.Powellas atskrido į Nairobį, kur sekmadienį dalyvaus taikos sutarties su Sudanu pasirašymo ceremonijoje.

Šeštadienį jis susitiko su Kenijos prezidentu Mwai Kibaki ir užsienio reikalų ministru Chirau Ali Mwakwere, o vėliau ketina dalyvauti pasitarime su Sudano vyriausybės pareigūnais ir sukilėlių lyderiais.