Gvantaname laikomi maždaug 550 užsieniečių, sulaikytų per JAV karinę operaciją, kurios tikslas buvo nuversti talibų režimą Afganistane ir kovoti su "al Qaedos" kovotojais po oro išpuolių Niujorke ir Vašingtone 2001 metų rugsėjo 11-ąją.

Pirmieji areštuotieji, įtariami dalyvavę kovos veiksmuose talibų pusėje, atvežti į bazę 2002 metų sausį. Iki šiol nuteisti tik keturi.

Laikraštis cituoja 40 metų Abdulrachmono, amerikiečių sulaikyto Afganistane, į kurį jis atvyko ieškoti brolio, bet galiausiai atsidūrė Gvantaname ir išbuvo ten nuo 2002 metų pavasario iki 2004 metų pabaigos, žodžius.

"Mušti nemušė, bet tyčiojosi. Grasindami automatu vertė valandų valandas klūpoti ant kelių, rankas užsidėjus už galvos. Jie dažnai vertė mus daryti kaip tik tai, ką draudžia islamas", - papasakojo laikraščiui vyras, kurio pavardė neskelbiama.

"Ant rankų mums užmovė rankoves, kurias apvyniojo lipnia juosta, kad mes negalėtume jų nusimauti. Kareiviai kai kuriems iš mūsų į ausines įkišdavo kažkokių spyglių. Kitiems dantukais išpjaustydavo vidinę grandinių dalį. Daugeliui (po to) galvoje, rankose ir kojose prasitrindavo gilios, dažnai iki kaulų žaizdos, kurios kraujavo", - pasakoja jis.

"Jeigu kas iš belaisvių nusižengdavo, jį uždarydavo į geležinę kamerą, panašią į paprastą konteinerį. Tos kameros lubose buvo nedidelė skylė, per kurią į kamerą buvo pučiamas šaltas oras. Tokioje kameroje-šaldytuve aš praleidau tris dienas vien apatiniais", - pranešė vyras laikraščiui.

"Kartais savo kareiviams jie (amerikiečiai) surengdavo "valymo" pratybas. Kareiviai įsiverždavo į teritoriją, kurioje laikomi areštuotieji, vienus statydavo prie sienos, kitus pargriaudavo ant grindų ir, spaudė jų galvas batais prie žemės, darė kratas", - pasakojo laikraščiui Gvantaname kalėjęs vyras.

Laikraštis rašo, kad po buvimo kalėjime Abdulrachnonui gydytojai nustatė hepatitą "C".

JAV ambasada Dušanbėje atsisakė komentuoti šį laikraščio straipsnį.

Tadžikistano URM atstovas Igoris Satarovas, atsakydamas į prašymą pakomentuoti šį straipsnį, pranešė, kad kelis Tadžikistano piliečius iš tikrųjų JAV grąžino į tėvynę iš Gvantanamo. "Nė vienas tadžikas nebuvo teisiamas, ir juos visus paleido. Nebuvo rasta pagrindo toliau juos laikyti areštuotus", - sakė jis.

Tadžikistano prokuratūros duomenimis, iš Gvantanamo buvo paleisti keturi Tadžikistano piliečiai, dar keturi tebėra ten. Tuo tarpu Abdulrachmonas pranešė laikraščiui, kad iš Gvantanamo į Tadžikistaną sugrįžo 11 belaisvių.

Pernai birželį JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį, kad Gvantanamo karinėje bazėje esantys įtariami teroristine veikla užsieniečiai gali pasinaudoti JAV teismų sistema ir užprotestuoti savo sulaikymą.

2004 metų spalį JAV armijos seržantas gavo aštuonerius metus už tyčiojimąsi iš kalinių Irake, Abu Graibo kalėjime. Dar dviem Amerikos armijos kareiviams, taip pat dalyvavusiems kankinimuose, buvo paskirta laisvė atėmimo nuo 8 iki 12 mėnesių bausmė.