C.Fernandez Kirchner didino spaudimą Londonui derėtis dėl šios teritorijos suverenumo, artėjant 1982 metais dešimt savaičių trukusio karo tarp Argentinos ir Didžiosios Britanijos dėl atokių salų Atlanto vandenyno pietuose, 30 metų sukakčiai.

Britanija teigia sutiksianti pradėti derybas, jeigu tik jų panorės 3 tūkst. Folklando salų gyventojų, nors iki šiol jie tokių pageidavimų nereiškė. Šią poziciją pirmadienį pakartojo Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas.

C.Fernandez Kirchner vyriausybė siekė užsitikrinti palaikymą Argentinos pozicijai Lotynų Amerikai ir kitur, taip pat stengėsi žlugdyti naftos paieškas Folklando salose teisiniais grasinimais ir laivybos suvaržymais.

Cristina Fernandez Kirchner
Kreipdamasi į Folklando karo veteranus Patagonijos regiono mieste Ušvajoje, C.Fernandez Kirchner pareiškė, kad "neteisinga, kad 21-ajame šimtmetyje tebeegzistuoja kolonijiniai anklavai - tokie, kaip esantis už kelių kilometrų nuo čia".

"Taip pat reikalaujame, kad būtų liautasi grobti mūsų aplinką, mūsų gamtinius ištekliu - žuvis ir naftą", - pridūrė prezidentė, ragindamas Londoną sutikti pradėti derybas dėl suverenumo.

"Nereikalaujame nieko daugiau - tik dialogo tarp šalių, siekiant aptarti suverenumo klausimą, gerbiant salų gyventojų interesus", - pažymėjo karingo būdo centro kairiųjų pažiūrų C.Fernandez Kirchner, pernai lengvai perrinkta antrai kadencijai.

Tuo tarpu Buenos Airėse kairiesiems aktyvistams protestuojant prie Didžiosios Britanijos ambasados prasiveržė smurtas. Demonstrantai mėtė Molotovo kokteilius ir akmenis į policininkus, kurie atsakė leisdami ašarines dujas, o per šiuos neramumus nukentėjo keli žmonės, pranešė vietos televizija.

Folklando karas prasidėjo 1982 metų balandžio 2 dieną, kai salose išsilaipino Argentinos kariai, tačiau po 74 dienų jų pajėgos buvo priverstos pasiduoti. Per šį konfliktą žuvo apie 650 Argentinos ir 255 Britanijos karius.

Nors daugelis šį karą laiko tuometės susikompromitavusios Argentinos karinės diktatūros klaida, daug argentiniečių įsitikinę, kad salos, kurias jie vadina Malvinais, priklauso jų šalį.

Salų, kurias Britanija kontroliuoja nuo 1833 metų, kontūrai dažnai matomi ant marškinėlių ir plakatų, o laikraščiai kasdien skelbia Malvinų orų prognozes.

Tuo tarpu D.Cameronas, kuris pastaraisiais mėnesiais buvo įsitraukęs į žodžių karą su C.Fernandez Kirchner, pareiškė, kad salų ateitį turi spręsti jų gyventojai.

"Britanija tebėra tvirtai įsipareigojusi ginti Folklando salų gyventojų teises, ir tik Folklando salų gyventojai turi spręsti savo ateitį", - sakė jis.

Praėjus trims dešimtmečiams po karo, Folklando salose, kurias nuo Londono skiria 12 700 kilometrų nuo Londono, tačiau nuo Argentinos pietinės dalies - vos už 75 minučių trukmės skrydis lėktuvu, tvyro probritiškos nuotaikos ir įtariai žvelgiama į kaimyninę valstybę.

Folklando gyventojai sako, kad griežta Buenos Airių retorika tik didina jų ryžtą išlaikyti esamą padėtį, kuri 1982 metais buvo aktyviai ginama tuometės Britanijos premjerės Margaret Thatcher.

C.Fernandez Kirchner kritikai sako, kad argumentai dėl Folklando suverenumo jai tampa patogia dingstimi nukreipti dėmesį nuo Argentinos ekonomikos iššūkių, tokių kaip didelė infliacija ir po kelerius metus trukusio spartaus vystymosi sulėtėjęs ūkio augimas.

Tačiau prezidentė pirmadienį atrėžė, sakydama, jog D.Cameronas turi daug daugiau priežasčių išnaudoti šią temą, nukreipiant rinkėjų dėmesį nuo Britanijos ekonomikos problemų.

"Tai argumentas, kurio jie negali taikyti mums, - pažymėjo ji. - Jis kur kas tinkamesnis Jungtinei Karalystei."

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)