Ši rezidencija pasienio mieste Haripure tikriausiai buvo vienas iš penkių konspiracinių namų, kuriuose "al Qaeda" vadovas slapstėsi atvykęs į Pakistaną, rodo suimtos jo jauniausios žmonos pateikta informacija.

Buvęs Pakistano brigados generolas Shaukatas Qadiras, kuris pastaruosius aštuonis mėnesius stengėsi atsekti O.bin Ladeno keliones, sakė naujienų agentūrai "The Associated Press" (AP), kad praeitą lapkritį buvo nuvežtas į namą Haripure žvalgybos agentų, radusių šią buveinę pagal "al Qaeda" vadovo žmonos Amal Ahmed Abdel Fatah al Sada nupasakojimą.

30 metų jemenietė A.A.A.F.al Sada laikoma suimta Pakistane nuo pernai gegužės 2 dienos, kai JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) būrys įsiveržė į "al Qaeda" lyderio buveinę Abotabado mieste. Per šį reidą buvo nukautas O.bin Ladenas ir dar keturi žmonės.

Nuo tada Pakistano karinės žvalgybos tarnyba ISI stengėsi nustatyti, kur O.bin Ladenas gyveno prieš atvykdamas į vilą Abotabade 2005 metų vasarą.

Svarbiausios informacijos matomai buvo gauta iš A.A.A.F.al Sados, kuri, kaip manoma, buvo O.bin Ladeno mylimiausia žmona, keliavusi su juo po to, kai "al Qaeda" vadovas pabėgo iš savo slėptuvės Tora Boros kalnuos Afganistano rytuose 2001 metų pabaigoje.

35 metų buvusiam kariškiui Sh.Qadirui, šiuo metu dirbančiam saugumo konsultantu, buvo suteikta reta galimybė susipažinti su Pakistano žvalgybos pareigūnų vykdytų A.A.A.F.al Sados apklausų protokolais ir kitais dokumentais, susijusiais su O.bin Ladeno kelionėmis. Jis pateikė AP detalių apie "al Qaeda" lyderio gyvenimą Pakistane neseniai duotame interviu.

Informaciją apie O.bin Ladeno gyvenimą slapstantis, kurią pirmiausiai paskelbė dienraštis "Dawn", kelia naujų klausimų, kaip šis džihadistų tinklo vadovas sugebėjo taip ilgai gyventi nesurastas Pakistane po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių prieš Jungtines Valstijas, nors buvo intensyviai ieškomas tarptautiniu lygiu.

Tačiau vienas JAV pareigūnas, susipažinęs su medžiaga, paimta iš O.bin Ladeno namų Abotabade, sakė, kad nerasta jokių įrodymų, kad Pakistano pareigūnai žinojo, jog jis ten gyvena.

"Nebuvo jokio rūkstančio pistoleto. Mes nieko neradome", - sakė pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo vardo.

Kaip rodo apklausų ataskaitos, O.bin Ladenas Pakistane buvo apsistojęs penkiuose konspiraciniuose namuose ir susilaukė keturių vaikų, iš kurių du jauniausi gimė Abotabado viešojoje ligoninėje. Tačiau tyrėjams kol kas žinomos tik jo buveinės Abotabade ir Haripure.

A.A.A.F.al Sados pasakojimai apie šiuos namus buvo migloti, o buveinę Haripure pavyko rasti tik po kelių mėginimų ir klaidų.

Moteris žinojo tik tiek, kad šis dviejų aukštų namas su įrengtu rūsiu buvo Haripuro pakraštyje. Panašu, kad O.bin Ladenas jame gyveno, kol bus pastatyta nauja vila Abotabade - mieste, kuriame veikia Pakistano elitinė karo akademija, esančiame vos už 30 kilometrų nuo Haripuro.

Tyrėjai kruopščiai išnaršė apylinkes, ieškodami "al Qaeda" vadovo žmonos nupasakotos buveinės, kol galiausiai rado ją chaotiškai užstatytame Haripuro priemiestyje Nasime, kur gana brangūs namai stovi greta lūšnų, pastatytų iš saulėje išdžiovintų dumblo plytų, priklausančių klajokliams afganams.

Kaip ir JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV), Pakistano žvalgybos pareigūnai taip pat sekė vieno O.bin Ladeno pasiuntinio, naudojusio Ahmedo al Kuwaiti, ir jo brolio judėjimą. Šie etniniai puštūnai iš Pakistano Chaibero Pachtunchvos provincijos, esančios prie sienos su Afganistanu, buvo svarbūs O.bin Ladeno patikėtiniai.

ISI nustatė, kad namas Haripure, kaip ir žemės sklypas, kuriame buvo pastatyta O.bin Ladeno vila Abotabade, buvo išsinuomota dviejų brolių puštūnų. Jie sakėse gyvenantys Čarsados mieste, kuriame daugumą gyventojų sudaro puštūnai, esančiame už 110 kilometrų nuo Haripuro.

AP surado namą Haripure, kurį Sh.Qadirui pernai lapkritį aprodė ISI agentai, ir nustatė, kad nekilnojamojo turto agentas Piras Mohammedas šį namą su keturiais miegamaisiais nuomojo broliams Salimui Khanui ir Javedui Khanui už 150 JAV dolerių per mėnesį.

Tuo metu P.Mohammedas vadovavo nedidelei nekilnojamojo turto bendrovei "Mashallah". Jis teigė su broliais susipažinęs atsitiktinai.

"Jie tikriausiai pamatė mano iškabą ir užėjo vidun", - teigė P.Mohammedas, pridūręs, kad su broliais matėsi tik tris kartus - kai jie pasirašė nuomos sutartį, kai įsikėlė į namą ir kai iš jo išsikraustė po 11 mėnesių.

Praėjus dviem mėnesiams keli ISI agentai paėmė visus dokumentus apie šį namą ir jo gyventojus nuo pastatymo 2000 metais, sakė vienos našlės, kuriai priklauso šis pastatas, brolis Qasi Anisas Rahmanas.

"Jie tepasakė, jog visa tai daroma dėl "saugumo priežasčių", - nurodė jis.

A.A.A.F.al Sada nuo pernai gegužę surengto JAV komandosų reido yra laikoma suimta Pakistane kartu su dviem kitomis O.bin Ladeno žmonomis ir keliais vaikais. Per SEAL operaciją jauniausioji žmona buvo pašauta į koją.

Šių trijų našlių advokatas Mohammedas Amiras Khalilas sakė, kad balandžio 2 dieną moterims bus oficialiai pateikti kaltinimai dėl neteisėto buvimo Pakistane. Jeigu jų kaltė bus pripažinta, moterims gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo.