Revoliucijos rūmuose numatytas 84-erių metų pontifiko susitikimas su dabartiniu šalies prezidentu Rauliu Castro).

Prieš išskrisdamas į Havaną, antradienį, Benediktas XVI aplankė nedidelę šventovę netoli Santjago, antrojo pagal dydį miesto šalyje. Čia popiežius meldėsi prie medinės Mergelės Marijos statulėlės, prašė padėti šaliai jos "atsinaujinimo ir vilties kelyje".

"Aš atvykau čia kaip maldininkas prie mūsų Gailestingumo Mergelės namų", - sakė Šventasis Tėvas, kai prie bazilikos, kurioje laikomos relikvijos, susirinko šimtai tikinčiųjų.

Šventojo Sosto vadovo vizitas Kuboje vyksta minint 400 metų sukaktį nuo to, kai vandenyse prie salos krantų buvo rasta medinė Kobrės Gailestingumo Mergelės statula.

Kiek vėliau antradienį, popiežius gali pasimatyti ir su vyresniuoju prezidento broliu 85-erių Fideliu Castro, kuris valdžią perdavė 2006 metais, tačiau iki šiol turi svarų balsą šalies politikoje, sakė Vatikano pareigūnai.

Anksčiau buvo kalbama, kad Benedikto XVI keliai gali susikirsti su nuo savaitgalio Kuboje viešinčiu Venesuelos prezidentu Hugo Chacezu (Hugu Čavezu), kuris čia gydosi nuo vėžio.

Savo vizitą šioje komunistų valdomoje šalyje pradėdamas pirmadienį Santjage popiežius Benediktas XVI paragino dešimtis tūkstančių į mišias po atviru dangumi susirinkusių kubiečių "kurti atnaujintą ir atvirą visuomenę".

Atvykęs vizito į Kubą, kuris yra pirmasis popiežiaus apsilankymas per 14 metų, Benediktas XVI siekia dar labiau sustiprinti artimus Katalikų Bažnyčios ryšius su valstybe ir ragins šios vienintelės abiejuose Amerikų žemynuose vienpartinės komunistinės šalies valdžią priimti permainas.

Jis taip pat paragino šios šiaip jau pasaulietiškos salos gyventojus priimti katalikų mokymą, kuris po komunistinės revoliucijos ištisus dešimtmečius buvo už įstatymo ribų, tačiau buvo toleruojamas iki pat atšilimo, kuris prasidėjo prieš keletą metų.

"Kreipiuosi į jus ragindamas vėl suteikti jėgos savo tikėjimui ... Kad apsiginklavę taika, atlaidumu ir supratingumu siektumėte kurti atnaujintą ir atvirą visuomenę, geresnę visuomenę, dar vieną, vertą žmonijos", - sakė popiežius pirmadienį per mišias Santjage miniai, susirinkusiai po aukštais bažnyčios skliautais.

"Esu įsitikinęs, kad Kuba šiuo savo istorijos ypatingos svarbos momentu jau žvelgia į ateitį ir tokiu būdu siekia atnaujinti bei praplėsti savo horizontus", - pridūrė jis.

Katallikai sudaro apie 10 procentų Kubos gyventojų, urių yra apie 11 milijonų. Evangelikai protestantai taip pat kėsinasi įsitvirtinti, bet dauguma kubiečių sieja save su afrokubiečių tikėjimo sistemomis, kaip Santeria ar Palo Monte.

Katalikų bažnyčia vis dėlto yra svarbiausia nevalstybinė institucija Kuboje; ji net tarpininkauja paleidžiant kalinius. Tačiau ji neturi savo žiniasklaidos, mokyklų sistemos.

Benediktas XVI neturi planų susitikti su Kubos opozicija; todėl susilaukė disidentų, demokratijos gynėjų bei kai kurių žiniasklaidos priemonių kritikos. Susitikti su popiežiumi siekė, pavyzdžiui, žinomiausios disidenčių grupės "Ladies in White" ("Ponios baltais drabužiais") vadovės.

Kubos vadovai tvirtina, kad saloje demokratija jau egzistuoja, ir atmeta vakarietišką daugiapartinę sistemą. Popiežiasus vizitą jie laiko įrodymu pasauliui, kad šioje šalyjer religija toleruojama.

Tuo tarpu valdžios pareigūnai per kelias pastarąsias dienas areštavo bent 150 disidentų, kad užkirsti kelią bet kokioms demonstracijoms per popiežiaus vizitą dviejuose miestuose, sakė vienos opozicinės grupės vadovas naujienų agentūrai AFP Havanoje.

Jono Pauliaus II piligriminė kelionė 1998 metais buvo pirmasis Katalikų Bažnyčios vadovo vizitas Kuboje. Tuo metu turėta didelių vilčių, kad charizmatiškasis lenkų popiežius gali paskatinti pokyčius Kuboje po dešimtmečius trukusio komunistinio valdymo vyriausybėje, ekonomikoje ir žiniasklaidoje.

Šiam pontifikui iš tikrųjų pavyko užtikrinti, kad vietos katalikų ir Kubos vyriausybės santykiai atšiltų, o vėliau peraugtų į bendradarbiavimą.

Tačiau, praėjus daugiau kaip dešimtmečiui nuo Jono Pauliaus II raginimo Kubai "atsieveti pasauliui", šalies tebėra izoliuota, valstybės valdoma, ekonomika silpna, daugumos kubiečių mėnesio uždarbis sudaro vos 20 dolerių.