Į Seule vykstantį viršūnių susitikimą dėl branduolinio saugumo atvykęs B.Obama skundėsi, jog dėl tulžingos politinės atmosferos Jungtinėse Valstijose tampa sudėtinga išsamiai spręsti opius klausimus, tarp jų susijusius su gynyba ir ginklų kontrole.

"Vienintelis būdas man atlikti šiuos darbus - jeigu konsultuosiuosi su Pentagonu, su Kongresu, jeigu būsiu palaikomas abiejų partijų, - prezidentas sakė žurnalistams. - Kalbant atvirai, dabartinė aplinka nepadeda tokio pobūdžio turiningoms konsultacijoms. Manau, istorijos, kurias jūs, vyručiai, rašėte pastarąją parą - puikus to įrodymas."

Respublikonai pareiškė, kad pirmadienį Seule įvykęs B.Obamos pokalbis su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, nugirstas per vieną įjungtą mikrofoną, byloja, jog JAV prezidentas linkęs nusileisti Maskvai, jeigu būtų perrinktas.

"Tai mano paskutiniai rinkimai. Po išrinkimo turėsiu daugiau lankstumo", - B.Obama buvo nugirstas sakant kadenciją baigiančiam D.Medvedevui, kuris žadėjo perduoti JAV prezidento poziciją naujai išrinktam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Labiausiai tikėtinas B.Obamos varžovas respublikonas Mittas Romney nedelsiant pasistengė padidinti savo politinį kapitalą, naudodamasis šiais komentarais.

"Prezidentas Obama pasiuntė signalą, kad jis ketina nusileisti Rusijai dėl priešraketinės gynybos, bet Amerikos žmonės turi teisę žinoti, kur dar jis planuoja būti "lankstus" per antrąją kadenciją", - potencialus respublikonų kandidatas pareiškė per rinkimų kampanijos renginį Kalifornijoje..

Tuo tarpu Baltieji rūmai aiškino planuojantys įgyvendinti priešraketinės gynybos skydo Europoje programą nepaisydami Rusijos prieštaravimų, tačiau seniai egzistuojantys kliuviniai reiškia, kad prireiks daugiau laiko susitarti.

Vašingtonas ir NATO tvirtina, kad ši priešraketinės gynybos sistema skirta apsaugoti Vakarų šalims nuo raketų atakų iš potencialių ateities branduolinių galybių, tokių kaip Iranas.

Tuo tarpu Maskva baiminasi, kad šis skydas gali sumažinti jos branduolinio arsenalo atgrasomąjį poveikį.