Skelbiama, kad 45 metrų ilgio žvejybinis laivas į vandenyną iš Hačinochės uosto buvo nublokštas praeitų metų cunamio. Dabar šis surūdijęs, apleistas laivas buvo pastebėtas dreifuojantis prie vakarinės Kanados pakrantės. Jis buvo nuneštas daugiau nei 7563 kilometrus nuo švartavimosi vietos ir pasaulio žiniasklaidos pramintas naująja „Marie Céleste“ („Dangiškąja Marija“).

Tikroji laivų vaiduoklių klasika – Skrajojantis olandas, pasmerktas niekada nepasiekti uosto ir amžinai klajoti. Tačiau nors ir apdainuotas XVIII amžiaus eilėse ir prozoje, įkvėpęs Wagnerį sukurti operą ir prisidėjęs prie juostų „Karibų piratai“ kūrimo, šis laivas tebuvo legenda.

Laivas „Marie Céleste“ iš tikrųjų buvo aptiktas apleistas, plaukiantis per Gribraltaro sąsiaurį 1872 metais. Laive nebuvo įgulos, bet jis pats buvo puikiai išsilaikęs, plukdė atsargas, kurių būtų pakakę mažiausiai šešiems mėnesiams. Paskutinis įrašas laivo dienoraštyje buvo paliktas 11 dienų iki jį surandant.

1921 metais į Šiaurės Karolinos paplūdimį bangos išmetė penkiastiebį laivą „Carroll A Deering“. Šį įvykį tyrė net šeši JAV vyriausybės departamentai, tačiau paslaptis taip ir nebuvo atskleista. 1955 metais Ramiajame vandenyne aptikto prekybinio laivo „Joyita“ istorija taip pat išlieka neaiški – koks likimas ištiko 25 laivo keleivius ir įgulą, niekam taip ir nepavyko sužinoti. Išvados skelbė: „nelaimė, remiantis turimais įrodymais, nepaaiškinama“.

2006 metais prie Australijos Kvinslendo pastebėtas tankeris „Jian Seng“. Jame nebuvo nė vieno žmogaus. Iki šiol nenustatyta, nei kam laivas priklausė, nei iš kur jis atplaukė. Tais pačiais metais nutiko dar viena paslaptinga istorija. Specialistai ėmėsi tirti škunos „Bel Amica“, aptiktos dreifuojant prie Sardinijos pakrantės, bylą. Laive pareigūnai aptikto nebaigto valgyti egiptietiško maisto, prancūziškų Šiaurės Afrikos vandenų žemėlapių ir Liuksemburgo vėliavą – tačiau nė gyvos dvasios.

Dar didesnė paslaptis gaubia 12 metrų ilgio katamaraną „Kaz II“, kuris buvo pastebėtas 2007 metų balandį netoliese Didžiojo barjerinio rifo. Jo burės buvo pakeltos, variklis, radijo imtuvas ir GPS įranga veikė, ant stalo buvo patiekta vakarienė, laive buvo ir gelbėjimo liemenės. Tačiau žmonių – nei kvapo.

Prieš ketverius metus prie Kiribačio buvo rastas dreifuojantis Taivano žvejybos laivas „Tai Ching 21“. Paieškos buvo vykdomos 54 389 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijoje, tačiau 28 laivo įgulos narių patikti nepavyko.