Laikraštis "The Sunday Times" paviešino slapta nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame, kaip nurodoma, matoma, kaip Konservatorių partijos bendraiždininkis Peteris Cruddasas siūlo šį sandorį su priedanga dirbantiems žurnalistams.

Tuojau po to, kai buvo paviešintas šis vaizdo įrašas, paskelbtame pranešime P.Cruddasas pareiškė, kad su žurnalistais nekalbėjo rimtai, tačiau pridūrė, jog atsistatydino iš savo posto.

"Giliai apgailestauju dėl bet kokio netinkamo elgesio įspūdžio, kylančio iš mano puikavimosi per tą pokalbį, - rašo jis. - Aišku, nėra jokios kalbos, kad donorai galėtų daryti įtaką politikai arba įgytų galimybę prieiti prie politikų."

"Šiuo atveju tai kategoriškai nebuvo variantas, kurį galėjau pasiūlyti arba kurį svarstytų Davidas Cameronas - koks nors priėjimas dėl paaukotos sumos, - aiškino P.Cruddasas. - Tačiau siekdamas nepalikti jokių abejonių, deja, nusprendžiau nedelsiant atsistatydinti."

Vaizdo įraše matoma, kaip P.Cruddasas aptarinėja įvairias pinigų sumas ir nurodo, jog 200-250 tūkst. svarų auka būtų "aukščiausioji lyga" bei užtikrintų galimybę susitikti su D.Cameronu ir finansų ministru George'u Osborne'u.

"Kalbant apie jūsų aukas, pirmiausiai norėtume suorganizuoti jums vakarienes su Cameronu ir Osborne'u, - tąsuk sakė P.Cruddasas. - Tikrai pasisemtumėte daug informacijos. Na, o kai susitiksite su premjeru, susitiksite su Davidu Cameronu, o ne su premjeru... Tačiau tame kambaryje visas bus konfidencialu ir galėsite užduoti jam praktiškai bet kokį klausimą, kokį tik norite."

Pareiškime dėl savo atsistatydinimo P.Cruddasas nurodė, kad partijos iždininko postas jam teko neseniai ir kad susitikimą, kuris buvo nufilmuotas, suorganizavo nepasitaręs su jokiais kitais konservatorių politikais arba pareigūnais.

Vienas partijos atstovas anksčiau sakė, kad "jokia auka nebuvo priimta arba netgi oficialiai svarstoma Konservatorių partijos".

Tačiau parlamento narys iš opozicinės Leiboristų partijos Michaelas Dugheris (Maiklas Dageris), komentuodamas šį incidentą, ragino premjerą oficialiai pasiaiškinti.

"Davidas Cameronas turėtų likti švarus. Ar premjeras tiksliai pasakys, ką ir kada jis žinojo apie akivaizdžias pastangas parduoti priėjimą ir įtaką Dauningo gatvėje?"

Konservatoriai vadovauja jau 22 mėnesius dirbančiai koalicinei vyriausybei su centristine Liberaldemokratų partija.

2010 metais D.Cameronas žadėjo atėjęs į valdžią mažinti Britanijos lobistų sektoriaus įtaką, sakydamas, kad lobizmas yra "eilinis didelis politinis skandalas, belaukiantis, kada galės įsiplieksti".