"Nėra jokios priežasties ... pasiduoti blogio despotizmui. Vietoje to melskime prisikėlusio Viešpaties parodyti savo galią", - sakė jis centriniame Meksikos regione esančio Leono katedroje, kur buvo susirinkę šimtai Lotynų Amerikos vyskupų.

Prieš tai popiežius griežtai kalbėjo apie Meksikoje siaučiantį, su narkotikų karteliais susijusį smurtą, kuris per penkerius metus pareikalavo maždaug 50 tūkst. žmonių gyvybių.

Šio vizito - pirmojo ispaniškai kalbančioje Lotynų Amerikoje - metu Benediktas XVI kalbėjo apie taiką ir stengėsi didinti tikinčiųjų bendruomenę, kuri, nepaisant to, kad šis žemynas yra katalikiškiausias pasaulyje, mažėja.

"Bažnyčia Lotynų Amerikoje ... privalo ir toliau būti vilties sėkla", - sekmadienį, paskutinę dieną Meksikoje, sakė popiežius, kuris jau pirmadienį pradeda vizitą komunistinėje Kuboje.

Jis stengėsi paguosti tuos, kurie "kenčia nuo skurdo, korupcijos, smurto šeimoje, narkotikų prekybos, vertybių krizės ir didėjančio nusikalstamumo".

Jis taip pat prašė Meksikos globėjos Gvadalupės Mergelės padėti kovoti su "beprasmiškais keršto aktais" ir "nesantaiką sėjančia neapykanta".

Anksčiau sekmadienį, per mišias po atviru dangumi Meksikos valstybės dušimtųjų metinių parke, esančiame 20 km nuo Leono, pontifikas paminėjo Kristų Karalių, kurio statula, taip pat garsi visoje Meksikoje, stovi tame parke.

"Brangieji, - sakė Benediktas XVI, - atvykdamas į šią vietą, mačiau netoliese stovinčią didžiulę Kristus Karaliaus statulą. Kristus iš tiesų yra karalius, tačiau jis vainikuotas dviem vainikais – karališkąja karūna ir erškėčių vainiku. Jo karalystė – tai ne galia ir smurtas, ne kitų pavergimas. Jo karalystė remiasi didesne galia – jis karaliauja širdims, savąja kančia ir mirtimi jis skelbia ir liudija Dievo meilę".

Šiose mišiose, kurios vyko plieskiant saulei, dalyvavo daugiau kaip pusė milijono tikinčiųjų.

Popiežius virš tos bronzinės statulos praskrido sraigtasparniu, o paskui jį pasitiko dainuojančių, plojančių ir vėliavomis mojuojančių žmonių minios.

Popiežius užsidėjo sombrerą

Pademonstruodamas nerūpestingesniąją savo asmenybės pusę, Benediktas XVI "papamobiliu" važiavo užsidėjęs didelį juodą meksikietišką sombrerą. Žmonės jam į tai šaukė: "Benediktai, broli, tu esi meksikietis".

Šios mišios buvo 84 metų popiežiaus vizito Meksikoje paskutinės dienos kulminacija. Benedikto XVI vizitas prasidėjo tarsi jo charizmatiškojo pirmtako Jono Pauliaus II, kuris Meksikoje lankėsi penkis kartus, šešėlyje, bet baigėsi su didžiuliu tikinčiųjų entuziazmu.

Lotynų Amerikoje, kur gyvena 28 proc. pasaulio katalikų, tikinčiųjų skaičius pastaraisiais metais mažėjo. Tuo pačiu didėjo kitos religinės bendruomenės ir plito pažiūros, neatitinkančios Katalikų Bažnyčios pozicijos dėl tokių klausimų kaip abortai ar gėjų santuokos.

Meksikos katalikų bendruomenė per pastarąjį dešimtmetį taip pat sumažėjo ir dabar sudaro maždaug 84 proc. iš 112 mln. gyventojų.

Benediktas XVI šeštadienį susitiko su Meksikos prezidentu Felipe Calderonu, su narkotikais susijusio smurto aukomis ir šimtais jaunuolių, kuriuos jis ragino ginti. Tai buvo vienintelė pontifiko užuomina apie pedofilų nusikaltimus Bažnyčioje.

Tuo tarpu seksualinio išnaudojimo aukos apkaltino Vatikaną ginant liūdnai pagarsėjusį, jau mirusį meksikiečių kunigą Marcialą Macielą, kuris įsteigė įtakingą "Kristaus legiono" ordiną. Jie taip pat išreiškė nusivylimą tuo, kad popiežius Meksikoje su jais nesusitiko.

Vatikano atstovas Federico Lombardi žurnalistams sakė, jog "labai neteisinga sakyti, kad šis popiežius stengėsi nuslėpti" šį skandalą, be to, pridūrė, kad meksikiečių prašymas dėl susitikimo atrodė turintis "tam tikro agresyvumo ir neaiškumo".

Meksikos pareigūnai žadėjo maksimalų saugumą popiežiaus vizito metu. Buvo pasitelkta maždaug 5,4 tūkst. saugumo pajėgų narių, o Leono, kur popiežius buvo atsistojęs, arkivyskupas net paragino vietos narkotikų prekeivių gaujas paskelbti paliaubas.

Kai kas kritikavo politinį vizito kontekstą - šiuo metu vyksta debatai dėl naujo įstatymo projekto, kurį remia prezidento F.Calderono konservatorių vyriausybė ir pagal kurį būtų atšaukti suvaržymai religinėms ceremonijoms viešose vietose bei draudimas religijai dalyvauti politikoje.

Benediktas XVI užsiminė apie "pamatinę religijos laisvės teisę".

Be to, Gvanachuato valstija, kurioje yra Leonas, laikoma iš katalikiškų organizacijų iškilusios F.Calderono Nacionalinės veiksmo partijos (PAN) bastionu.

Popiežiaus vizitas buvo surengtas savaitė prieš liepos 1-ąją įvyksiančių rinkimų kampanijos pradžią, o sekmadienio mišiose dalyvavo pagrindiniai kandidatai.

Kuboje Benediktas XVI stengsis žengti savo pirmtako Jono Pauliaus II pėdomis - taip pat sieks stiprinti Bažnyčios santykius su valstybe ir ragins komunistinį režimą atsiverti.

Meksikoje Benediktas XVI sakė, kad marksizmas "jau neatitinka realybės".