85-erių metų monarchė sakė, kad ją "labai sujaudino nuostabi dovana", kuri buvo atidengta iškilmingos ceremonijos metu britų parlamento širdyje - XI amžiaus Vestminsterio salėje Londone.

Ceremonijoje dalyvavo maždaug 1 600 žmonių, tarp kurių buvo parlamento nariai, buvę šalies premjerai, religiniai lyderiai, diplomatai. Deimantinio jubiliejaus proga karalienę sveikino abiejų parlamento rūmų pirmininkai.

Elizabeth II pažymėjo esanti antroji Anglijos karalienė, po karalienės Victorios (Viktorijos), švenčianti tokį karūnavimo jubiliejų.

"Mes čia prisimename mūsų praeitį, mūsų nacionalinės istorijos tęstinumą ir sugebėjimo atgauti jėgas, išmoningumo ir tolerancijos vertybes, kurios padėjo tai sukurti", - kalbėjo Elizabeth II.

"Turiu privilegiją būti tos istorijos liudininke ir, padedant mano šeimai, dar kartą pažadu tarnauti mūsų didžiajai šaliai bei jos žmonėms dabar ir ateityje", - sakė karalienė.

Elizabeth II padėkojo Sandraugos šalims, ginkluotosioms pajėgoms ir parlamentui kaip Britanijos konstitucijos ir gyvenimo būdo "kertiniam tvirtam akmeniui", ir pasinaudojo galimybe išreikšti padėką savo sutuoktiniui.

"Princas Philipas (Filipas), manau, garsėja tuo, kad atsisako priimti bet kokius pagyrimus. Tačiau visą laiką pasižymėjo nuolatine stiprybe ir buvo tikras vedlys", - kalbėjo ji.

Karalienė parlamente tradicinių drabužių ir karūnos nedėvėjo - vietoje jų ji pasirinko gelsvos spalvos paltą ir prie jos derančią skrybėlaitę.

Vestminsterio salė stovėdama pasitiko karalienę su princu, kurie su nedidele palyda perėjo tarp susirinkusiųjų eilių ir susėdo į jiems paruoštus raudonus krėslus priešais. Už karališkosios poros išsirikiavo karališkos apsaugos gvardiečiai tradiciniais raudonais mundurais, juodomis kelnėmis ir auksiniais šalmais.

Lordų rūmų vadovės baronienės Frances D'Souza (Fransės D'Sozos) ir Bendruomenių rūmų pirmininko Johno Bercow (Džono Berkou) kalbų karalienė klausėsi sėdėdama.

"Jūs įkūnijote tęstinumą ir stabilumą, taip pat užtikrinote, kad jūsų vaidmuo vystėsi nepastebimai, įrodydama, kad monarchas yra tokia pati neatsiejama šiandienio mūsų gyvenimo dalis kaip ir prieš 60 metų", - kalbėjo F.D'Souza.