Pirmasis kalbėjęs opozicijos vadovas Viktoras Juščenko pabrėžė, kad lapkričio 21 dieną vykusio antrojo rinkimų turo rezultatai buvo suklastoti, pergalė atiduota premjerui Viktorui Janukovičiui.

"Suklastota apie tris milijonus balsų. Norėta iš mūsų atimti ateitį, todėl žmonės turėjo išeiti į gatves", - kalbėjo V. Juščenko.

"Jūs juk religingas žmogus, taip?" - televizijos studijoje savo varžovo klausė provakarietiškų pažiūrų V.Juščenka, buvęs premjeras ir centrinio banko vadovas.

"Nevok"... O jūs pavogėte 3 mln. balsų. Galbūt meluoja Aukščiausiasis Teismas, o jūs sakote tiesą?" - pridūrė jis.

Taikios gatvių demonstracijos, pavadintos oranžine revoliucija, labai padėjo sutelkti jėgas V. Juščenko. Tačiau valdžios krizė nubrėžė lūžio liniją tarp tautiškai nusiteikusių vakarų ir rusiškųjų rytų. V. Janukovičiaus šalininkai grasino referendumu dėl ryškesnės autonomijos Ukrainos rytuose, jei rinkimus laimėtų šalies vakarų remiamas kandidatas V. Juščenko.

V. Juščenko sakė, kad ukrainiečiai galų gale laimėjo teisę sekmadienį dalyvauti sąžininguose rinkimuose. "Šiemet Ukrainos žmonės iškovojo sau laisvę, teisę gyventi laisvoje ir demokratinėje šalyje", - kalbėjo jis.

V. Janukovičius, kalbėdamas rusiškai, kaltino prezidentą Leonidą Kučmą, jog šis susidėjęs su opozicija, kad pavogtų iš jo pergalę.

"Mes matėme, kaip L. Kučmai atstovaujanti valdžia susivienijo su oranžinio pučo šalininkais ir paskelbė visus tuos neteisėtus sprendimus", - piktinosi jis Aukščiausiojo teismo sprendimu anuliuoti balsavimą ir surengti naują.

Vėliau V. Janukovičius gyrė savo darbus: ekonomikos augimą, pensijų ir algų didinimą. Savo ruožtu V. Juščenko teigė, kad buvęs premjeras yra korumpuotos politinės sistemos dalis.

Debatai buvo padalyti į tris dalis - įžangines kandidatų kalbas (po 5 min. kiekvienam), diskusiją (80 min. be pertraukų) ir baigiamąjį žodį ( po 5 min. kiekvienam).

Per diskusiją kandidato klausimui buvo skiriama maždaug 1 min., atsakymui - ne daugiau kaip 3 minutės.

Dabartiniai debatai iš esmės skiriasi nuo ankstesniųjų, kai kandidatams tebuvo leista išdėstyti savo pozicijas. Anuomet V. Janukovičius suabejojo, ar netikėtai keistai susirgęs 50 metų V. Juščenko turės sveikatos eiti prezidento pareigas.

Vėliau medikai kiek praskleidė ligos prigimtį - V. Juščenko tapo tyčinio apnuodijimo dioksinu auka. Todėl vargu, ar dabar V. Janukovičius palies šią temą.

V. Juščenko tikina tinkąs prezidento postui, bet nebenorįs kalbėti apie savo sveikatą.

Jis norėtų, kad Ukraina taptų vakarietiško stiliaus demokratine valstybe, kurios ekonomika nebūtų suvaržyta biurokratų. Apsilankęs Ukrainos rytuose V. Juščenko žadėjo valstybės paramą buvusios sovietinės sunkiosios pramonės plėtrai ir liberalesnį požiūrį į rusų kalbą.

V.Janukovičius labiau linkęs sieti Ukrainos ūkį su buvusios imperijos valdove Rusija.

Iki rinkimų likus mažiau nei savaitei, abiejų varžovų pozicijos labai skiriasi nuo tų, kuriose jie buvo prieš lapkričio 21-osios balsavimą. Favoritu dabar laikomas opozicijos kandidatas V.Juščenko, o dvejus metus premjero poste dirbęs V.Janukovičius apibūdina save kaip autsaiderį, kovojantį su valdančiuoju režimu.

"Akivaizdu, kad Juščenko laimės, tikėtina, 7-8 proc. (persvara)", - sakė politikos analitikas Volodymyras Malinkovičius.

Lapkričio 21-osios rinkimų laimėtoju buvo paskelbtas V.Janukovičius, bet vėliau šie rezultatai dėl klastojimų buvo panaikinti. Po šio balsavimo prasidėjo masiniai opozicijos protestai, kurie buvo pavadinti "oranžine revoliucija".

Ši krizė padalijo šalį į dvi priešiškas stovyklas - Ukrainos vakarai ir šiaurė, kur kalbama ukrainietiškai, parėmė V.Juščenką, o pramoniniai pietūs ir rytai, kur gyventojai kalba rusiškai, palaikė V.Janukovičių.