Minske įvyko apskritojo stalo posėdis "Religinis Baltarusijos nacionalinio saugumo veiksnys”, praneša "BelaPAN”.

"Kaip nacionalinės tradicijos pradedamos propaguoti ir skleisti tokios tradicijos, kurios, mano manymu, neturi nieko bendra su baltarusių tautos mentalitetu: į mūsų baltarusišką kultūrą kaip žymių Baltarusijos giminių atstovai tempiami Radvilos, Sapiegos, Oginskiai”, - sakė renginio dalyviams L. Krištapovičius. Jis yra Informacijos ir analizės centro prie Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Anot jo, visos šios asmenybės, nors žymių giminių atstovai gimė ir gyveno Baltarusijos teritorijoje, priklauso kitam mentalitetui ir kitai tautai.

"Atrodo, kad mėginimai kildinti baltarusių tapatybę iš vadinamosios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės nesusiję su realiu mūsų dvasinio stiprėjimo ir tobulėjimo procesu”, - teigė L. Krištapovičius.

Jo nuomone, XVI-XVII amžiuje baltarusių tautai buvo "prievarta primesta” bažnytinė unija. Tuo laikotarpiu "baltarusių mentalumo specifika formavosi pačioje liaudyje, kurią sudarė valstiečiai ir miestelėnai, aukščiausio etninio luomo nebuvo”, tvirtino L. Krištapovičius.

Jis pabrėžė, kad reikia dar kartą, tik "įdėmiau perskaityti Baltarusijos istoriją”.