Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), Omanas, Kuveitas ir Kataras šį sprendimą priėmė po to, kai anksčiau šią savaitę analogišką sprendimą priėmė kitos dvi GCC narės - Bahreinas ir Saudo Arabija.

SPA citavo GCC generalinį sekretorių Abdullatifą al Zayani, kuris savo pranešime nurodė, jog šis žingsnis demonstruoja nepritarimą "Sirijos režimo tęsiamam neginkluotų Sirijos žmonių žudymui ir kankinimui, jo prisirišimui prie karinių priemonių ir visų pastangų, ieškant išeities iš šios tragiškos padėties, kurią išgyvena broliški Sirijos žmonės, ignoravimui."

A.al Zayani paragino tarptautinę bendruomenę "imtis tvirtų ir greitų priemonių, kad būtų sustabdyti žudymai, kankinimai ir baisus Sirijos žmonių orumo bei jų legitimių teisių pažeidinėjimas", nurodė SPA.

ES diplomatijos vadovė žada išlaikyti atstovybę Sirijoje

Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Catherine Ashton penktadienį sakė išlaikysianti diplomatinę atstovybę Damaske, kad ir kokius sprendimus Bendrijos šalys priimtų dėl savo ambasadų.

"Diplomatinio atstovavimo šioje šalyje klausimas, be abejo, nuolat peržiūrimas Bendrijos narių, tačiau šiuo metu nėra bendros linijos", - sakė C.Ashton atstovas Michaelas Mannas.

"Kai kurios šalys atšaukė savo ambasadorius, kitos nusprendė palikti juos Sirijoje. Aukštoji įgaliotinė išlaikys ES delegaciją Damaske", - pridūrė jis.

Turkija savo piliečiams patarė išvykti iš Sirijos

Turkijos URM penktadienį "primygtinai" patarė šalies piliečiams išvykti iš Sirijos dėl didelės grėsmės jų saugumui smurto bangos krečiamoje šalyje.

"Įvykiai Sirijoje kelia rimtą pavojų mūsų piliečių saugumui, - sakoma ministerijos pranešime. - Dėl to primygtinai rekomenduojama šiuo metu Sirijoje esantiems Turkijos piliečiams išvykti ir grįžti namo."

Sirijos pajėgoms tęsiant puolimą Idlibe žuvo 45 civiliai gyventojai

Sirijos režimo pajėgos tęsia karinį puolimą šiaurinėje Idlibo provincijoje apie tūkstantis pabėgėlių pasitraukė į Turkiją, o jau metus trunkančiame kruviname sukilime prieš prezidentą Basharą al Assadą iki šiol neįžvelgiama jokio politinio sprendinio.

45 civiliai žuvo šioje su Turkija besiribojančioje provincijoje, o 23 aukų lavonai buvo rasti už nugaros surištomis rankomis. Taip pat žuvo penki armijos dezertyrai, nurodė žmogaus teisių organizacija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Dėl kaimyninėje šalyje vykstančio kraujo liejimo ir nesiliaujančio pabėgėlių srauto Turkiją pareiškė galinti pritarti "buferinės zonos" įkūrimui Sirijoje, o šis žingsnis veikiausiai sukels Damasko įtūžį.

Sirijos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad vyriausybės pajėgos išvalė Idlibo miestą nuo "ginkluotų teroristų".

Šie pranešimai rodo, kad armija matomai įgyja persvarą sukilime, per kurį žuvo jau bent 8 000 žmonių, o šalies ekonomika pašlijo.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR taip pat pranešė, kad centrinėje Sirijos dalyje esančiame Homso mieste per susirėmimus žuvo trys kariai.