Santjago kariškių ligoninės, kurioje nuo šeštadienio gydomas A.Pinochetas, atstovai sakė, kad buvusio diktatoriaus sveikatos būklė pagerėjo, tačiau jis dar turės čia praleisti kiek laiko, kad būtų atlikti papildomi tyrimai.

"Jo sveikatos būklė nebėra kritiška", - rašoma ligoninės atstovų išplatintame pranešime, kuriame priduriama, kad A.Pinochetas atgavo sąmonę ir vėl gali judėti.

89 metų A.Pinochetas, kuris jau seniai susiduria su įvairiomis sveikatos problemomis ir serga diabetu, patyrė insultą ir buvo paguldytas į ligoninę likus dviem dienoms, kai Apeliacinis teismas turi nuspręsti, ar patvirtinti kaltinimą ir suimti buvusį diktatorių už nusikaltimus, įvykdytus jo valdymo metais.

A.Pinochetas valdė Čilę nuo 1973 iki 1990 metų.

A.Pinocheto sveikata smarkiai pablogėjo praėjus mažiau nei savaitei po to, kai federalinis teisėjas nurodė suimti buvusį diktatorių dėl jo vaidmens 8-ojo dešimtmečio operacijoje "Condor".

Šios operacijos pagrindą sudarė slaptas Argentinos, Bolivijos, Brazilijos, Čilės, Paragvajaus ir Urugvajaus diktatorių susitarimas bendradarbiauti persekiojant režimų oponentus.

Santjago apeliacinis teismas pranešė, kad pirmadienį priims sprendimą dėl gynybos prašymo panaikinti kaltinimus, kuris paremtas 2002 metų liepą Aukščiausiojo Teismo paskelbta išvada, kad A.Pinochetas dėl silpnaprotystės negali būti teisiamas.

A.Pinocheto advokatas sakė, kad teisėjas, kuris praėjusį pirmadienį nurodė suimti buvusį diktatorių, "negali tęsti tyrimo", o A.Pinochetas dėl savo fizinės ir psichinės būklės negali būti teisiamas.

Grupė žmogaus teisių gynėjų pasmerkė A.Pinocheto hospitalizavimą ir pabrėžė, jog tai jau ne pirmas kartas, kai buvusiam diktatoriui dėl sveikatos problemų pavyksta išvengti teisingumo.