"Islamo Emyratas buvo priverstas nutraukti dialogą su amerikiečiais dėl jų nuolat kaitaliojamos ir visą laiką besikeičiančios pozicijos", - sakoma pranešime, kurs skelbiamas Talibano interneto svetainėje.

Afganistano vadovas norėtų, kad JAV išvestų kariuomenę iš gyvenviečių

Afganistanas pageidauja, kad Jungtinės Valstijos išvestų savo karius iš gyvenviečių ir perdislokuotų juos bazėse, ketvirtadienį pareiškė šalies prezidentas Hamidas Karzai.

Per susitikimą su JAV gynybos sekretoriumi Leonu Panetta H.Karzai sakė, kad tarptautinės pajėgos turėtų būti "išvestos iš gyvenviečių ir perdislokuotos jų bazėse", - sakoma prezidentūros pranešime, praėjus kelioms dienoms po to, kai vienas JAV karys išžudė 16 vietos afganų.

Civilių afganų žudymu kaltinamas JAV karys išskraidintas iš Afganistano

Amerikiečių karys, kaltinamas 16 civilių afganų nužudymu, trečiadienį buvo išskraidintas iš Afganistano į neskelbiamą vietą, nors daugelis afganų reikalauja teisti jį jų šalyje.

JAV kariškiai pranešė, kad šis pervežimas neužkerta kelio galimybei nagrinėti bylą Afganistane, o gynybos sekretorius Leonas Panetta yra sakęs, kad jei šio kario kaltė bus įrodyta, jam gali būti skirta mirties bausmė.

Afganų parlamentas pareikalavo kaltininką teisti viešame teisme Afganistane ir taip pademonstruoti, kad jis patrauktas atsakomybėn. Parlamentarai taip pat paragino prezidentą Hamidą Karzai iki to laiko sustabdyti visas derybas su JAV.

Minimas JAV armijos vyresnysis puskarininkis, kurio pavardė neskelbiama ir kuris dar nėra oficialiai apkaltintas, kaip pranešama, sekmadienį dar prieš aušrą išsmuko iš savo nedidelės bazės Pietų Afganistane, įsibrovė į tris namus ir iš arti šaudė į vyrus, moteris bei vaikus, o tada kai kuriuos lavonus padegė. Iki saulėtekio buvo nušauta 16 žmonių.

Iki trečiadienio vakaro įtariamąjį JAV kariškiai laikė Kandahare, iš kur jis, "remiantis teisinėmis rekomendacijomis", buvo išskraidintas į Kuveitą, sakė Pentagono atstovas, JAV karinio jūrų laivyno kapitonas Johnas Kirby.

"Afganistane neturime tinkamų sulaikymo įstaigų", - sakė jis ir paaiškino, kad turi omenyje įstaigas JAV kariškiams "tokiose bylose".

Minimas karys buvo išskraidintas JAV kariškių lėktuvu, į vieną "ikiteisminio sulaikymo įstaigą" kitoje šalyje, sakė kitas JAV pajėgų pareigūnas, kuris nenurodė, kokia tai gali būti šalis.

Pasak jo, Afganistano vyriausybė apie šį perkėlimą buvo informuota.

Afganai protestuoja prieš kruviną JAV kario išpuolį

Pietų Afganistane maždaug tūkstantis afganų ketvirtadienį išėjo į gatves protestuoti prieš kruviną incidentą, kai vienas JAV karys iššaudė 16 civilių gyventojų, pranešė policija.

Skanduodami antiamerikietiškus šūkius demonstrantai suplūdo į pagrindinį Zabulio provincijos miestą Kalatą, sakė regiono policijos atstovas. Zabulis ribojasi su Kandaharo provincija, kur sekmadienį buvo išžudyta 16 žmonių trijuose kaimuose.

Protestas vyko tokiu metu, kai JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta Kabule turi susitikti su Afganistano prezidentu Hamidu Karzai ir bandyti sureguliuoti pašlijusius abiejų šalių santykius.

Baltomis vėliavomis mojavę protestuotojai reikalavo minėto incidento kaltininką - 38 metų JAV armijos vyresnįjį puskarininkį, kurio pavardė neskelbiama, - teisti viešai.

Tai jau antras protestas Afganistane po to kario siautėjimo Kandaharo provincijos Pandžvajo rajone.

Afganai pyksta dėl JAV kario išvežimo

Afganų parlamentarai reiškia pasipiktinimą tuo, kad iš Afganistano į Kuveitą buvo išvežtas JAV karys, kaltinamas 16 civilių gyventojų nužudymu.

Ketvirtadienį parlamentarai sakė, kad tas karys turi būti teisiamas Afganistane, ir paragino vyriausybę iki to laiko nepasirašyti susitarimo dėl JAV pajėgų buvimo šalyje.

Abdul Khaliqas Balakarzai, deputatas iš pietinės Kandaharo provincijos, kur buvo išžudyti tie žmonės, sakė, kad to kario teismas Afganistane būtų geriausias būdas Jungtinėms Valstijoms pademonstruoti, kad jos nori jį nubausti.

Mohammadas Naeemas Lalai Hamidzai, kitas deputatas iš Kandaharo, perspėjo, kad gali prasiveržti afganų pyktis.