Filmo režisierius Asgharas Farhadi turėjo dalyvauti renginyje, kurį organizavo dvi įtakingiausios Irano kino institucijos – Irano kino režisierių centras ir Irano kino prodiuserių aukščiausioji taryba. Pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Ilna“ skelbia, jog leidimas surengti tokį renginį buvo atšauktas, priežastys, kodėl taip pasielgta, nenurodomos.

„Išsiskyrimas“ „Oskaru“ vasario 26 dieną Los Andžele buvo įvertintas kaip geriausias užsienio filmas. Jis įveikė konkurentus iš Izraelio ir dar trijų šalių. Tai buvo pirmasis kartas, kai prestižinį apdovanojimą pelnė juosta iš Irano. A. Farhadi filmas taip pat buvo nominuotas ir geriausio scenarijaus kategorijoje.

„Norėjome surengti paprastą ir draugišką susitikimą, pasakyti „ačiū“ už didžiulę garbę, kurią jie parvežė Iranui ir visam šalies kinui, tačiau valdžia mums šių planų paversti realybe neleido. Mums labai gaila“, - sakė pagerbimo ceremonijos, kuriai įvykti nebuvo lemta, organizatoriai.

Draudimas surengti pagerbimo ceremoniją tapo tikru šoku jos rengėjams, nes iš pradžių Irano politiniai lyderiai atrodė patenkinti „Išsiskyrimo“ pergale kaip Irano triumfu prieš Izraelį kaip tik tuo metu, kai įtampa tarp šių šalių pasiekė apogėjų.

Tačiau Irano aukščiausiai valdžiai artimi konservatoriai jau anksčiau kritikavo juostą dėl islamistinės respublikos įžeidimo – griežtos politinės krypties šalininkai pasipiktino tuo, kaip filme vaizduojama Irano kasdienybė, lyčių nelygybė ir daugumos šalies žmonių troškimas išvykti iš šalies. Rašytojas Masoudas Ferasati: sakė „“Išsiskyrime“ vaizduojamas mūsų visuomenės paveikslas – purvinas paveikslas, kurio Vakarai ir tikisi. Be to, visi vieši renginiai Irane gali vykti tik gavus valdžios leidimą“.

Kino kūrėjai iš Irano dažnai kenčia valdžios jiems rengiamas represijas. A. Farhadi 2010 metų rugsėjį buvo uždrausta kurti „Išsiskyrimą“, nes jis išreiškė paramą režisieriams Mohsenui Makhmalbafui ir Jafarui Panahi, kurie už savo darbus buvo pelnę valdžios pasmerkimą. „Išsiskyrimo“ juostos kūrėjas vėliau atsiprašė ir jam buvo leista tęsti darbus.

Milijonai Irano gyventojų tiesiogiai stebėjo vasarį vykusią „Oskarų“ teikimo ceremoniją. Jie puikiai supranta juostos kaip taikios ir didžios Irano kultūros pripažinimo svarbą kaip tik tuo metu, kai ore tvyro „karo, bauginimų ir agresijos“ kvapas. „Išsiskyrimo“ populiarumas pačiame Irane paskatino juostos kūrėjus pristatyti ją „Oskarams“, kur ji įveikė Belgijos „Bullhead“, Izraelio „Footnote“, Lenkijos „In Darkness“ ir Kanados „Monsieur Lazhar“.