Dėl tų civilių gyventojų žūties afganai ragina greičiau išvesti iš šalies JAV pajėgas, o Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime, pavartodamas frazę, kuria ši islamistų grupuotė prisistato, rašė: "Islamo Emyratas dar kartą perspėja amerikiečių gyvulius, kad mudžahidai jiems atkeršys ir, su Dievo pagalba, žudys jūsų sadistus žudikus karius ir kapos jiems galvas".

Vienas JAV armijos vyresnysis puskarininkis buvo sulaikytas ir apkaltintas tuo, kad anksti sekmadienį išėjo iš savo bazės pietinėje Kandaharo provincijoje ir dviejuose kaimuose nušovė 16 žmonių, daugiausia - moterų ir vaikų.

38 metų įtariamojo, susituokusio dviejų vaikų tėvo, pavardė neskelbiama. Vienas JAV pareigūnas sakė, jog kaltinamas kareivis Irake buvo patyręs rimtą smegenų sužeidimą.

Dėl to išpuolio antradienį šalies rytuose esančiame Džalalabade vyko maždaug 2 tūkst. studentų protestas - pirmasis po to incidento.

Protestuotojai ragino minimą JAV karį teisti afganų teisme Kandahare ir skandavo "Mirtis Amerikai". Jie taip pat reikalavo šalies prezidento Hamido Karzai atmesti planus pasirašyti strateginį paktą su Vašingtonu, pagal kurį JAV patarėjai ir galbūt specialiosios pajėgos galėtų likti šalyje ir po to, kai 2014-aisiais pasibaigs užsienio pajėgų išvedimo terminas.

JAV karys gali sulaukti mirties bausmės, sako gynybos sekretorius

JAV karys, įtariamas dėl 16 civilių afganų iššaudymo, gali sulaukti mirties bausmės, jei jo kaltė bus įrodyta, pirmadienį sakė JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta.

Pentagono vadovas lėktuve pakeliui į Kirgiziją žurnalistams sakė, kad įtariamasis bus patrauktas atsakomybėn pagal JAV kariškių kodeksą, kuriame tam tikrais atvejais numatoma ir mirties bausmė.

Paklaustas, ar įtariamasis gali būti nubaustas mirtimi, L.Panetta atsakė: "Mano supratimu, tokiais atvejais tai gali būti svarstoma".

Nors Afganistano parlamentas pareikalavo viešo teismo, L.Panettos komentarai atitinka ankstesnius Vašingtono pareiškimus, kad tas karys bus teisiamas JAV kariškių teisme.

Įtariamasis, kaip pranešama, sekmadienį išėjo iš savo bazės, dviejuose afganų kaimuose ėjo į namus ir ten šaudė į šeimas, o "tada kažkuriuo metu ... grįžo į ... bazę ir iš esmės pasidavė. Pasakė žmonėms, kas įvyko", sakė L.Panetta.

Paklaustas, ar tai prilygsta prisipažinimui, L.Panetta atsakė: "Įtariu, kad taip ir buvo".

Gynybos sekretorius pasmerkė minimą incidentą, pavadino jį "baisiu gyvybių praradimu" ir sakė, jog vis dar neaišku, kas galėjo paskatinti įtariamąjį žudyti civilius gyventojus. Tai turi nustatyti amerikiečių atliekamas tyrimas.

"Nesame tikri (dėl to), kodėl, kokios buvo priežastys", - sakė jis.

"Patikinau (Afganistano) prezidentą (Hamidą) Karzai, kad jis bus patrauktas atsakomybėn", - pridūrė JAV gynybos vadovas.

Jis pakartojo JAV administracijos poziciją, kad tas šaudymas - naujausias iš incidentų, pakenkusių JAV ir Afganistano santykiams, - neprivers keisti dabartinės strategijos, pagal kurią JAV ir NATO pajėgos 2014 metais palaipsniui turi būti išvestos iš šios šalies.

Afganistane 16 civilių gyventojų nužudymo vietoje nušautas afganų karys

Afganistano vietovėje, kur JAV karys išžudė 16 gyventojų, pirmadienį užpuolikams pradėjus šaudyti į atvykusią vyriausybinę delegaciją žuvo vienas afganų karys ir buvo sužeistas vienas policininkas, pranešė Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

"Ten slėpėsi vienas ar daugiau priešų. Kai delegacija atvyko, jie (pradėjo) šaudyti -vienas karys žuvo, o vienas policininkas buvo sužeistas. Paieškos operacija tęsiasi", - sakė Sediqas Sediqqi.

Afganistane įvyko pirmasis protestas dėl incidento

Afganistano rytuose esančiame Džalalabado mieste šimtai universiteto studentų išėjo į gatves protestuoti dėl incidento, kai JAV karys iššaudė 16 civilių gyventojų, sakė liudininkai.

Per šią pirmąją gatvės demonstraciją po sekmadienio incidento maždaug 400 protestuotojų šaukė "Mirtis Amerikai, mirtis (JAV prezidentui Barackui) Obamai" ir ragino žmones jų pačių namuose šaudžiusį karį teisti viešame teisme Afganistane.